Ptám se za vás: zpráva Amnesty International o Ukrajině a české ministerstvo zahraničí

Ve smyslu zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím Vás žádám o sdělení následujících informací ohledně níže uvedených věcí:
 
Dne 4. 8. 2022 bylo v našich médiích zveřejněno, že lidskoprávní organizace Amnesty International (dále AI) ve své zprávě uvedla následující: Ukrajinská armáda ohrožuje civilisty tím, že při obraně před ruskou invazí zřizuje základny a umisťuje zbraně v obytných oblastech. Více zde: https://www.seznamzpravy.cz/clanek/zahranicni-amnesty-ukrajinska-armada-svym-chovanim-ohrozuje-civilisty-210899?fbclid=IwAR3psfJnZGLOP2x9yBjX0OvPSsrLjvJNU2Hj9kWiUkK2R5R9PjSqfQiQlfM#utm_source=facebook&utm_medium=sharebt&utm_campaign=top
K danému problému se vyjádřilo mnoho českých politiků, například senátorka Miroslava Němcová, která na svém Twitterovém účtu napsala následující: „Ředitelka UA pobočky Amnesty international O. Pokalčuková rezignovala kvůli zprávě AI o ruské válce.
Ředitelka české pobočky L. Stokačová zprávu schvaluje. Vinit UA z nedodržování pravidel války a oběť postavit na úroveň zločince? Naprostá diskreditace AI.“
 
Na základě výše uvedených skutečností se obracím a ministerstvo zahraničních věcí s žádostí o poskytnutí níže uvedených informací.
 

  1. Je tvrzení AI o tom, že Ukrajinská armáda ohrožuje civilisty tím, že při obraně před ruskou invazí zřizuje základny a umisťuje zbraně v obytných oblastech pravdivé nebo nepravdivé?
  2. AI je z hlediska výkonu své agendy uznávaná OSN. Podala Česká republika protest ke Komisi pro lidská práva, co se týče obsahu této zprávy?
  3. Bylo MZV dopředu informována o zprávě AI a jaké je jeho oficiální stanovisko ke zprávě – je tato zpráva pravdivá?

 
S pozdravem,
 
Mgr. Jan Klán