Okradli nás Diletanti Suproví

Současná neutěšená situace kolem vysokých cen energií přináší zajímavé změny v rétorice pravicových stran. Jde zejména o ODS, která ještě nedávno nechtěla o zestátnění ani slyšet, aby později přišla s nápadem zestátnit elektrárny. Ano, ty samé elektrárny, které ta samá ODS pod vedením otce zakladatele V. Klause v devadesátkách privatizovala. Inu proti gustu žádný dišputát, takže proč opět nezačít zestátňovat, např. na Den vzniku samostatného československého státu? Vzorem by mohl být skaut Edvard Beneš.

Má to však háček. Vlastníci elektráren, ani jako hrdí Češi, nevydají dříve rozdaný majetek zdarma. Stejně jako modrý tunel v devadesátkách, zelený komín dnes zaplatíme zase my z našich daní. Ano, vlády ODS před rokem 2000 „zkonily“ na budoucnosti Česka, co se dalo. Zdůvodnily to neviditelnou rukou trhu, která vyřeší vše sama. Nyní sklízíme plody této naivní hry. Ukazuje se, že je velkou výhodou, když stát vlastní kritickou infrastrukturu v podobě ekonomických monopolů. Ve Francii, kde existuje elektrárenský státní monopol, to nikomu nevadí. Jasně, monopol je škodlivý trhu, nicméně státní monopol má jednu výhodu. Lze jej regulovat státem, a to ve veřejném zájmu. Soukromému monopolu jde jen zisk. Takže zestátněme energetiku co nejrychleji.

Tím to ale zdaleka nekončí. Podobně zpackala ODS i privatizaci petrochemického průmyslu. Česká republika nevlastní žádný závod na zpracování ropy. Vše je v zahraničních neviditelných rukou trhu, v Polsku a Maďarsku. Tito vlastníci jistě nejsou hrdí Češi, proto se jakákoliv snaha odpustit spotřební daň musela minout účinkem. Na modré politice vydělal zahraniční vlastník. Možná i proto se Petr Fiala snaží o co nejtěsnější spolupráci s Polskem, když jejich Orlen generuje polské zisky na českých spotřebitelích. Maďarsko, vedené V. Orbánem, nám možná i díky posměškům předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéty Pekarové Adamové, neslevilo také nic. To jsou naši přátelé ve Visegrádu. Pokud by vládní Pětipes chtěl neutěšenou situaci u pohonných hmot řešit, tak udělá alespoň to, co vlády Polska a Maďarska – zastropuje ceny, a to zejména, když P. Fiala říká, že jsme ve válce. Takhle to vypadá, že někteří vládní představitelé a jejich kamarádi, mají skoupené akcie těch firem, které na současné krizi vydělávají.

Je zajímavé sledovat, jak nám Pinocchio spíše, než Harry Potter v roli předsedy vlády říká, že nás nikoho nenechá padnout. Je si prý vědom, v jaké situaci se nacházíme. Za všechno dle jeho slov může minulá vláda a Rusko. Tomu tak ale logicky nemůže být. To, že vlastně nemůžeme regulovat cenu energií ani pohonných hmot je vina ODS. Ale za všechno podle nich mohou: Babiš, Putin a komunisté. Kdo tomu ještě věří? Já tedy ne. Nevěřím ani slovo těm, co nás Okrádají, jsou Diletanty praktické hospodářské politiky, a ještě k tomu se považují za Suprové (ODS) zástupce českých občanů.