Vláda konečně přiznala, že způsobila tzv. modrou smrt, a otevírá třetí informační frontu

Vláda konečně přiznala, že způsobila tzv. modrou smrt, a otevírá třetí informační frontu

Podle sociologa, politického analytika a publicisty Jana Klána politikou militantních ministrů obrany je být vidět v mediích, ať to stojí, co to stojí. Ve svých článcích neustále upozorňuje na korupci, která je prorostlá naší společností. Neváhá obvinit vrcholné politiky a nazvat věci pravými jmény, přesto si zachovává »švejkovský« nadhled. Takový je i dnešní rozhovor pro www.iportaL24.cz

Po výpadu palestinských militantů z pásma Gazy, který se odehrál 7. října, to vypadá, že se české vládě otevírá další informační fronta. Po panu Klímovi, který to vzdal, už povolala do Strakovy akademie dalšího odborníka pro agendu dezinformací.

Ano, to, co se odehrálo v Izraeli, znamená pro vládu dvojnásobné úsilí v jejím záměru podporovat válečné konflikty. Nejdřív to byla Ukrajina, teď je to Izrael. Vše je přitom zdůvodňováno agendou lidských práv. Ale jak můžete využívat svoje lidská práva, když je mimořádný stav, střílí se a bojíte se o své zdraví a život? Lidská práva lze rozvíjet jen v době míru.

Dovolím si nesouhlasit. Vzhledem k tomu, že je spuštěna vládní kampaň Restart Česka, je to vlastně třetí informační fronta.

Ano, máte pravdu. Vláda vedená po modré ODS konečně přiznala, že způsobila tzv. modrou smrt, a je třeba zemi restartovat. O to se už pokoušela loni, kdy vlastně celou zemi odpojila od energie a provedla vlastně studený restart.

Zaujalo vás něco na konfliktu mezi palestinskými militanty a Izraelem?

Především lituji palestinské obyvatelstvo. Je na ně pohlíženo jako na teroristy a překvapilo mě, že členové vlády členského státu OSN o Palestincích hovoří jako o lidských zvířatech. Docela mě zasáhla kniha Viktora E. Frankla: A přesto říci životu ano, takže ten výrok z tiskové konference bylo obtížné pochopit; a to zejména, když se současná vláda netají svou inspirací Izraelem. Nebýt tohoto konfliktu, tak obě vlády spolu zasedly v Praze.

Ještě něco dalšího vás zaujalo?

Překvapilo mě, že některá média informovala o tom, že Palestinci měli americké pušky a neprůstřelné vesty. Později se k tomu připojila úvahy, že jde o věci z americké vojenské pomoci Ukrajině, které se prostě nějak »ocitly« v nesprávných rukou.

Myslíte cestou ukrajinské korupce?

Ano, přesně. Já jsem o tom psal v mnohých článcích, kde jsem poukazoval na problém, že Ukrajina je nejvíce zkorumpovanou zemí v Evropě. Posíláte věci někomu, komu sice věříte, ale koho ani válka nedonutí k tomu, aby vymýtil systémovou korupci v zemi.

Ale prezident Zelenský se snaží, nechal odvolat šéfy vojenských správ.

Ano, ale to je jen vrchol ledovce. Vezměte si, např. výsledky Government Defence Integrity Index 2020.

V tom indexu ale ČR chybí, protože tehdejší ministr obrany Metnar účast v projektu odmítl.

Ano, máte pravdu, našel dokonce podporu ve Výboru pro obranu Poslanecké sněmovny. I Maďarsko se zúčastnilo, ale ČR se asi bála, že by se přišlo na to, že od edice 2015 se v boji proti korupci na obraně neudělalo nic. Konečné máme i prezidenta, který byl u toho a za jeho engéšování se 6 % vojáků setkávalo s korupcí v armádě běžně.

Ale zpět k tématu.

Ano, jsou to zbraně. I ČR patří mezi země, které Ukrajině darovaly munici a lehké zbraně. Bylo by poněkud problematické, kdyby tato pomoc byla použita proti izraelskému národu. Ale Poslanecká sněmovna k tomu zatím mlčí, přitom by si poslanci měli vyžádat informace od zpravodajských služeb.

Myslíte od BIS a Michala Koudelky?

Nikoliv, BIS může působit jen na území ČR. Jde o Úřad pro zahraniční styky a informace v podřízenosti předsedy STAN V. Rakušana a Vojenské zpravodajství v působnosti ODS.

Ale když už zmiňujete BIS, zajímal jsem se o jejich nápad soustředit výuku dějepisu tak do 19. století plus. Zajímalo mě, co by tam tak mohlo být o ČR po roce 1993 a jak by to mohlo pomoci s bojem proti korupci. A představte si, nic. Kdo čekal, že budeme socializovat občany k odmítání korupce již od školních lavic, musí být zklamán. Přitom organizovaný zločin zejména v 90. letech 20. století formoval českou politiku, a stále je v ní činný, jak to ukazuje kauza Dozimetr spojená s vedením STAN.

Tedy zbraně ze skladů ministerstva obrany…

ČR je signatářem Arms Trade Treaty, podle které by munice i zbraně měly být dohledatelné podle jejich původu. Bude tedy zajímavé, jestli militanti použili české zbraně z vládních skladů proti českému spojenci. Konečně, tato otázka tady vyvstala už jednou, když česká vláda poslala munici Kurdům bojujícím proti Islámskému státu, přitom se nikdo nestaral o to, jestli kurdské milice nezneužijí tuto pomoc proti Turecku, které Kurdy neuznává.

To by bylo použití vládního arzenálu proti významnému spojenci NATO.

Ano, máte pravdu. Taková je už ale politika militantních ministrů obrany jako byl Stropnický, Metnar nebo Černochová: být vidět v mediích, ať to stojí, co to stojí. Bohužel, tyhle věci stojí na okraji zájmu českého parlamentu, přitom jde o citlivé záležitosti, ke kterým mají klíče zpravodajské služby.