Fekete Péter

Tak jsme se po více jak 30 letech konečně dočkali. To, za co lidé v listopadu 1989 bojovali, se stalo skutečností. Na pražský Hrad usedne člověk, který byl na konci reálného socialismu kariérním komunistou. A nebyl to ledajaký komunista. Byl předsedou ZO KSČ, nomenklaturní kádr v tehdejší armádě. Takže člověk pro každou dobu jako dělaný. Kde byl Petr Pavel v listopadu 1989, se už asi nikdy nedozvíme. Je ale možné, že právě nově zvolený prezident rozvědčík generál Petr Pavel mohl být jedním z těch, kteří mohli být povolání na obranu socialismu generálem Václavíkem. Kdo ví. Možná mohl být i jedním z velitelů. Kdo ví?

My ale víme, že si občané v roce 2023 na Hrad zvolili komunistu. Odkaz listopadu 1989 je tím tedy naplněn. Zvítězila pravda a láska nad lží a nenávistí. Jak by řekl první prezident po roce 1989 – Václav Havel. Tuto skutečnost nám potvrdil i druhý Petr, který je rovněž ústavním činitelem. Ten ve svém projevu prohlásil, že zvítězily hodnoty, které i on vyznává. S USA a NATO na věčné časy! Nový prezident to přeci chápe a naprosto tomu rozumí! Byl přeci předsedou výboru NATO. Jen se změnily názvy států a vojenských paktů. Petr Fiala sice nebyl v KSČ, ale za to si docela rozuměl se Sudetoněmeckým landsmanšaftem. Inu doba se sice mění, ale klasika zůstává.

Prezident Petr dokonce prohlásil, že jej dopisem podpořila i dcera Milady Horákové. Je tedy evidentní, že tvrzení, které bylo po listopadu 1989 na denním pořádku – za všechno mohou komunisti – dnes ztrácí na významu. Komunisté již za nic nemohou. Za vše přece mohou lidé, kteří jakkoliv dobrý systém dokáží zkazit. Z toho plyne, že i za zhroucení socialismu sovětské typu mohl nový prezident Petr Pavel, protože jej nijak nepomohl zachránit. I když čekal až do března 1990 a až poté vystoupil z KSČ. Že by nevěděl, co se děje? Nebo to byl záměr?

Očekával jsem, že inaugurace nového prezidenta proběhne slavnostně 25. února. Tedy na Vítězný únor, kdy zvítězil v roce 1948 pracující lid. Ale to by se dnes nehodilo (hlavně kvůli zákonným lhůtám). A tak si počkáme do 9. března, kdy proběhne inaugurace Petra Pavla, kde bude přítomen i Petr Fiala. Dva Petrové budou v jedné místnosti. Možná se dočkáme i slavnostního slibu, že se přísahá neoliberalismu. Proběhne inaugurace pravdy a lásky, která v roce 1989 zvítězila nad lží a nenávistí v podobě předsedy ZO KSČ, prezidenta České republiky Petra Pavla. Prostě Fekete Péter.