Bratři Mašinové: nevinní vrazi?

Bratři Mašínové členové ozbrojené skupiny antikomunistů, Ctirad a Josef, jsou postavy silně kontroverzní. Jejich účast v odboji (který ovšem žádným odbojem nebyl, protože se neodehrál ve válečném konfliktu) proti komunistickému režimu v bývalém Československu vyvolává různé názory a hodnocení. Přestože je někteří lidé považují za hrdiny bojující za svobodu a demokracii, nelze přehlédnout některé aspekty jejich činnosti, které vyžadují kritický pohled.

Jedním z klíčových bodů kritiky je použití násilných metod a útoky na bezpečnostní síly. Bratři Mašínové byli členy protikomunistické skupiny, která se dopustila několika ozbrojených útoků a vražd. I když bylo jejich jednání motivováno odporem proti tehdejšímu politickému uspořádání, tak jejich brutální činy je nutné zavrhnout a odsoudit. Zejména vraždy. Stačí si připomenout brutální vraždu strážmistra Honzátka v Čelákovicích, vraždu příslušníka SNB v Chlumci nad Cidlinou, nebo vraždu účetního Rošického ve Žlebech na Kutnohorsku.

Dalším aspektem, který musí být podroben tvrdé kritice, je fakt, že bratři Mašínové po svém útěku do Západního Německa byli začleněni do americké armády, kde sloužili v armádních speciálních jednotkách. Tato skutečnost může vyvolat otázky ohledně spolupráce s cizími vojenskými silami a morálních aspektů této spolupráce. V tomto případě se jednalo o zradu.

Dále je možné kritizovat politický kontext jejich akcí. Bratři Mašínové působili v době politických represí, kdy byly občanské svobody potlačovány, a mnozí lidé vnímali jejich odpor jako nezbytný krok k obnovení svobody. Nicméně, mnozí lidé mohou namítat, že existovaly jiné, méně násilné formy odporu, které by mohly být účinnější v dosažení změn v politickém systému. K této skupině lidí se řadím i já osobně. Násilí totiž plodí jen násilí.

Celé období „řádění“ bratří Mašínů se nakonec vtělilo do filmu s názvem Bratři a režisérem je jejich příbuzný. Snímek byl nominován na Oskara, ale naštěstí jej nedostal. Film ukazuje všechny jejich brutální činy. Na streamovací platformě Netflix se z filmu stal bestseller, ze kterého vysloveně mrazí. Ne snad dobou, ve které se odehrává, ale zejména ukázkou násilí a brutálních činů samotných bratrů. Opět se jedná o určitý typ legitimizace násilí, kdy je ukazován odpor vůči určité politické myšlence se zbraní v ruce, jako něco normálního. To se posléze může přetavit i do současné společnosti, kdy se díky legitimizaci násilí ve filmech mohou různé děsivé činy stát normou.

Celkově lze říci, že bratři Mašínové jsou silně kontroverzní postavy, které vyvolávají rozdílné pohledy na jejich činy. Jedna strana, zejména pravicoví politici (Topolánek, Fiala, Vystrčil, Rakušan, Pekarová Adamová atd.) a zastánci pravicových hodnot a ti, kteří zavrhují dobu minulou se vším všudy, tvrdí, že bratři Mašínové byli hrdinové. Bojovali totiž proti jinému politickému systému, než který vyznávali. Druhá strana, kam se řadím i já osobně, tvrdí, že bratři Mašínové byli jen sprostí vrazi. Mohli totiž proti tehdejšímu systému použít i jiné metody protestu a ne vraždy nevinných lidí. Mašínové tedy nejsou nevinní. Jsou to vrazi!