Zavaleni cenovým stropem

Asociální vláda Petra Fialy, který je přezdíván Fíčko, nakonec sáhla v oblasti cen energií k regulaci. Zavedla cenový strop za elektřinu a plyn. To je od nich sice hezké, ale opatření přichází pozdě a to ve chvíli, kdy již mnoho lidí nemá na zaplacení záloh. Navíc je nutné říci, že cenový strop, tak jak jej uvedla vláda je špatně nastaven, protože všechny okolní státy jej mají nižší a dokonce evropské řešení je nižší, než to naše asociální.

Vládní Pětipes s cenovou regulací přišel záměrně před volbami, protože mu začalo téct do bot. Lidé si do voleb (a možná ani do onoho nového roku) nestihnou moc spočítat, že vlastně ono řešení je pro mnoho z nich likvidační. Budou do slova a do písmene zavaleni cenovým stropem, až na ně spadne. Vláda tedy regulací vyhověla hlavně akcionářům energetických firem a nikoliv koncovému spotřebiteli. Všude vládne neviditelná ruka trhu, a pokud má být omezen, tak pro uspokojení akcionářů.

Ještě tristnější je fakt, že Česká republika má tolik elektřiny, že ji vyváží do okolních zemí, ale občané našeho státu platí vysoké zálohy i samotnou cenu za její distribuci. Otázkou zůstává, kdy naše pravicová vláda zřídí jednoho státního dodavatele, aby se cena mohla lépe regulovat. Bude to výhledově? Ostatně cenový strop, který mají například na Slovensku zaveden již od začátku roku, u nás nezačne platit dříve, než v listopadu a další opatření od nového roku. Proč asi? Je to neschopnost nebo snad záměr vlády nechat lid vykrvácet?

Mimořádný projev Petra Fialy k vysokým cenám energií nám nic nepřinesl. Fíčko nám sdělil, že se začínají stavět nové jaderné bloky elektrárny Dukovany (nevím o tom). V tomto případě bylo ale důležité sdělení, že bez Ruska a Číny. Budeme tedy západní technologii dávat do elektrárny plně „sovětského“ typu. To prostě nevymyslíte, vlastně ona to ideologicky vymyslela naše vláda a k tomu za všechno vybavení zaplatíme nekřesťanské peníze. Pokud se tedy vůbec začne stavět. Nic nejde podle plánu.