Výsadek pro Putina?

Mezinárodní trestní soud v Haagu (ICC), který má za úkol stíhat zločin genocidy, zločiny proti lidskosti, válečné zločiny, vydal 17. 3. 2023 zatykač na prezidenta Ruské federace Vladimira Putina a na zmocněnkyni Kremlu pro práva dětí Mariji Lvovovou – Bělovovou. Stíhání bylo zahájeno v souvislosti s konfliktem na Ukrajině a transferu dětí z Ukrajiny do Ruska. Dostat Vladimira Putina před soud je více než jasné už nyní, protože Rusko odstoupilo v roce 2016 od Římského statutu Mezinárodního trestního soudu přijatého v roce 1998 120 členskými státy OSN. USA pomohly ICC ustavit, ale už v roce 2001 stáhly svůj podpis a stejně jako Rusko trestní soud neuznávají. Mimo jiné jurisdikci ICC neuznává rovněž Ukrajina. Zatykač na Putina je vlastně jen jakési gesto.

Zatykač argumentuje tím, že od 24. 2. 2022 mělo docházet k únosům dětí z anektované části Ukrajiny do Ruska. Nikde ale nejsou známa žádná přesná čísla. V této souvislosti by bylo rovněž dobré vědět, zda s unesenými“ dětmi byla „unesena“ i jejich rodina. V některých případech mohlo jít o sirotky, které mohl někdo začít zneužívat, jako tomu bylo i v jiných válečných konfliktech. Tím nechci v žádném případě tyto věci obhajovat. Jakékoliv únosy jsou zavrženíhodné a trestuhodné. O tom žádná. Vždyť po roce 1945 se již jedna taková kontroverzní věc udála. Jednalo se o operaci Babylift v roce 1975 ve Vietnamu, kde vojáci USA rovněž páchali různé zločiny, ale tehdy nikdo neprosadil zvláštní trestní tribunál OSN pro válečné zločiny, jako tomu bylo např. třeba v případě bývalé Jugoslávie.

Operace Babylift byl název pro masovou evakuaci dětí z jižního Vietnamu do USA a dalších zemí, kde byly nabídnuty k adopci. Přes 2 500 dětí bylo tehdy bez jejich souhlasu, nebo souhlasu rodičů přemístěno a následně adoptováno. Nikdo se nikoho neptal a ve své podstatě se to rovnalo únosu organizovaného státem. Navíc zdaleka ne všechny děti byly sirotky, což vrhá černý stín na Válku ve Vietnamu. Nikdo nebyl za operaci Babylift souzen, byť i zde byla očividně porušena práva dětí. Zločiny proti míru a válečné zločiny jsou nepromlčitelné.

Nyní ale zpět k problému na Ukrajině. Nikdo nám stále neřekl, kolik dětí vlastně bylo uneseno. Všude jsou samé odhady, žádná přesná čísla. Odhady variují od 13 000 do několik set tisíc. Není navíc jisté, zda některé děti neodešly samy za svoji rodinou. A navíc nikde přesně nenajdeme počty ukrajinských uprchlíků směrem na Východ. Všude se vyskytují pouze čísla lidí, kteří odešli na Západ, potažmo do České republiky.

Opravdu tedy bude Vladimir Putin pohnán před soud v Haagu, jak si mnozí přejí? A jak k tomu přispěje Česká republika? Vyšle svůj výsadkový pluk z Chrudimi? Letouny CASA využívané hlavně pro převoz koní z pražské ZOO by musely několikrát mezipřistát, než by dorazily k Moskvě, ale pokud by výsadek vedl Tomáš Zdechovský a úderná skupina by obsahovala jména jako Vít Rakušan, Jana Černochová, Miroslava Němcová, Petr Fiala, Markéta Pekarová Adamová, pak by to mělo smysl. Akce by neměla povahu diskusního pořadu, ale byla by to akce v duchu Václava Havla – nasazení vlastního života pro myšlenky humanity.

Jak to ale celé dopadne? Nijak, jednak bude obtížné se do Moskvy dostat, jednak Rusko a USA přeci ICC neuznávají (a čeští zákonodárci se svou imunitou se zase budou jen vyjadřovat k našemu národu). Takže není to nakonec mediální hra o tvář Západu, který měl, má a bude mít jen své zájmy a nikoliv přátele? Pokud by se vytvořil precedent a Vladimir Putin stanul před soudem, tak by nakonec před ním stanuli i váleční zločinci z USA například za Irák. A toho si je administrativa amerického prezidenta Bidena dobře vědoma, protože už v roce 2020 bylo ICC ze strany USA vyhrožováno, že pokud bude vyšetřovat zločiny v Afghánistánu, tak na něj budou uvaleny sankce. Typický dvojí metr…