Vláda radí: Pleťte svetry a šup pod peřinu!

Blíží se konec roku 2022 a s ním rozesílání záloh za elektrickou energii pro domácnosti, živnostníky a firmy. Na některé se bude vztahovat cenový strop na jiné nikoliv. Pro některé to bude náraz do stropu, pro další likvidace. Pravicová asociální vláda úřaduje na plné obrátky. Její politika žene mnoho lidí do energetické chudoby. Možná si předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová myslí, že opět vznikne něco jako vlna solidarity za covidu. Tenkrát se ve velkém šily roušky. Dnes se možná začnou ve velkém plést svetry. Možná po večerech, možná ve sněmovně a senátu. Česká republika má totiž jeden z nejvyšších cenových stropů a ještě kašle na tuzemský průmysl. Jsme tak premiantem v Evropě. Aspoň v něčem...Bohužel.

Pokud se podíváme na naše východní sousedy – Slovensko, zjistíme, že zde mají zavedený cenový strop ve výši 1,50, - Kč za kWh elektřiny a plyn i teplo jim zdraží maximálně o 15 %. Důvod? Tamní vláda se domluvila se státním podnikem Slovenské elektrárny. U nás se všichni lidé hodili do vody a plavte. Navíc se šlo tvrdě na ruku akcionářům a soukromým vlastníkům. Jasný důsledek divoké privatizace za pravicových vlád, kdy máme obtížnou regulaci. I to ale šlo vyřešit státním dodavatelem energií. O něm se chvíli mluvilo, ale je ticho po pěšině. Další úspěch asociální vlády? Kdepak! Její lež. Dokonce i odkoupení soukromých akcí od polostátní energetické společnosti ČEZ se odkládá. Plujeme tedy dál močálem černým kolem bílých skal.

Když nahlédneme za naše západní hranice – do Německa, zjistíme zajímavou věc. Nejen, že v Německu zavedli cenový strop na elektřinu ve výši 400 euro za MWh elektrické energie, ale rázně pomohli tamnímu průmyslu. Na něj totiž nejvíce dopadá nárůst cen elektrické energie. Prioritou Německa je tedy podpora průmyslu a tím pádem zaměstnanosti. Má to svoji logiku. Lidé budou chodit do práce, nebude tolik sociálních bouří. Nebude extrémní drahota. Jaký je tedy cenový strop pro německé podniky? 130 eur za MWh elektrické energie. Zatímco český promysl skomírá, protože pro něj je cenový strop v „luftě“. Ale nebojte, prý možná v polovině prosince přijde naše vláda s ryze českým řešením. Sice nějaké peníze velké podniky dostanou, ale část budou muset vracet. K tomu lze dodat: chce se mi zvracet!

Naše vlastní vláda vystavila všechny energetické chudobě, dokonce nás vydala i na milost a nemilost vysokým cenám všeho. Když jsou totiž drahé vstupy, jsou i drahé výstupy. Inflace láme rekordy. Mělo by tedy logiku zavést cenový strop na energie i pro všechny tuzemské podnikatele. O tom vede dlouhé teorie ministr průmyslu a obchodu z korupčního hnutí STAN Jozef Síkela, bankéř, který asi nikdy neuměl počítat. Bude tedy cenový strop i pro české podniky? Dokud tomu bude šéfovat ministr likvidace českého průmyslu nikoliv. Pokud ano, tak se bude jednat o chaotický model. Jako vždycky.

A jaké řešení tedy nabízí naše vláda? Pleťte svetry, stáhněte si topení na 18 stupňů a pod peřinou se k sobě můžete tulit. K tomu omezte spotřebu elektřiny. Energetický regulátor (ERÚ) totiž radí, abychom v určitých časových úsecích nesvítili, netopili a povídali si třeba pohádky. Tohle už tady jednou v minulosti bylo. Vzpomínáte? V 50. letech 20. století se rovněž omezovaly dodávky elektřiny. Tenkrát za to mohli zlí imperialisté. Dnes za to mohou opět zlí imperialisté. Tato vláda za současné problémy vinila a viní minulou vládu. Kdo za to může teď? Současná vláda! A někteří komentátoři (v tomto případě komentátorka) dokonce tvrdí, že nastal zázrak. Dle ní klesá cena energií z důvodu, že se šetří. Jenže lidé šetří, protože je cena energií vysoká. Inu podivuhodný to kraj český.