Vláda jako smějící se bestie

V těchto dnech je to rok, co proběhly volby do Poslanecké sněmovny. Ty znamenaly obrat. Od středo-levé vlády pod vedením hnutí ANO jsme se přenesli do tvrdě neoliberální, pravicové vlády. Ta sice formálně volby nevyhrála, ale dokázala se domluvit na většině. Jestliže jsme si mysleli, že nás babišova vláda hnala za pandemie COVID – 19 do propasti, tak současná vláda našla zkratku.

Rok se s rokem sešel a vládní zmatek je tady neustále. Dočkali jsme se opravdu zajímavých návrhů. Od větší politizace státní správy, aby bylo kam uklidit pirátské a jiné kamarády. Až třeba po tipy, jak se zahřát aspoň dvěma svetry a topit na 18 stupňů. Plynu bude dostatek v cizích zásobnících a bude nám dodáván neekologický, drahý zkapalněný plyn. Planeta a životní prostředí musí plakat. Kde jsou ekologové a Zelení?
Vláda začala mazat lidem med kolem úst ohledně energií. Prý je nenechá padnout. Nejprve se pompézně představil úsporný tarif na příští rok, aby byl posléze odvolán. Ministr průmyslu a obchodu (spíš bez průmyslu a obchodu) Síkela navíc nabádá k podvodům, když radí, aby se velké firmy tvářily jako střední a mohly dosáhnout na cenový strop. Jenže jako to tedy je?

Donedávna jsem netušil, jak to s tím vším je. Obrátil jsem se v této věci na svého dodavatele energií ČEZ, aby mi to objasnil. Pokud jde o úsporný (spíš úporný) tarif, ten bude platit jen do konce roku 2022. U zastropování cen není nic jasného a dokonce se ani neví, od kdy bude platit. Tvrzení, že od 1. 1. 2023 tedy může být nádherně lživé. Vše přehazují na vládu, která k tomu vydá nařízení, ale kdy to bude, to ví jenom čert a ministr Síkela. Vláda pro nás nemá ani jedno teplé slovo, které by zahřálo u srdce.

U firem je to ještě složitější. Na cenový strop dosáhnou jen malé a střední. Velké nikoliv. Zde už můžeme pochopit ministrovo tvrzení, aby se velké tvářily jako malé. Jeden příklad. Cena plynu u PRE (Pražská energetická) je pro velké firmy 5,70, - Kč za kWh a cena elektřiny dokonce 18, - Kč za kWh. Takže likvidační ceny. Očividně chce být ministr Síkela ministrem likvidace českého průmyslu. Zazvonil plynec a s průmyslem je konec. Vláda je tedy doslova smějící se bestie, která touží po zničení naší země za každou cenu nebo na něčí příkaz?