Ve jménu Lásky

Není láska, jako Láska. První slovo se vztahuje k silnému citovému poutu, druhé je příjmení senátora Václava Lásky. Tento pán se společně s dalšími senátory rozhodl, že podá žalobu na prezidenta Miloše Zemana ve věci hrubého porušení Ústavy. Nutno podotknout, že mě tento nápad pobavil, protože se dle mého názoru jedná pouze o zviditelnění osob, které veřejnost ještě nezná. Opět se začíná hrát antizemanovská hra. Krok pana Lásky podporuje hlavně KDU – ČSL, která balancuje nad propastí a potřebuje být co nejvíce vidět. I když je pan Láska právník a horlivý bojovník proti korupci, tak tímto nápadem přestřelil. Nehledě na to, že pokud skutečně k žalobě dojde, tak budeme opět ve světě pro smích. Nicméně se na to těším, protože se alespoň ukáže, jaký je to erudovaný právník.
V zásadě je ale taková žaloba na prezidenta blbost, protože šance na úspěch je nulová, respektive téměř nulová. Celé je to totiž politická hra, která má za úkol opět rozdělit společnost. Nemusím v řadě věcí s rezidentem souhlasit, může mi vadit jeho chování, nemusím se s jeho názory ztotožňovat. Nicméně byl zvolen nejvyšší formou demokracie – přímou volbou – a to musím přeci respektovat. Pokud to nebudu dělat, tak ve své podstatě pohrdám demokracií jako takovou, protože nechci respektovat výsledek voleb. Po dobu výkonu jeho mandát tedy musím demokraticky strpět toho či onoho člověka na postu prezidenta republiky. Ať se mi to líbí nebo ne. Po uplynutí jeho mandátu mám poté novou možnost volit si takového kandidáta, který mi bude vyhovovat. Nikdo totiž volby nezakázal a nezakáže.
Vítejme v českém absurdistánu, kde si často každý hraje sám na sebe a dělá si, co se mu zlíbí. Ani bych se nedivil, když k žalobě skutečně dojde, že lidé budou Senát vnímat ještě více negativně, než doposud. Budou si říkat, k čemu tam ti lidé vlastně jsou, když řeší pořád jen prezidenta. Senát bude poté vnímán jako komora, která je přeplněna erudovanými odborníky na to, jak rozbít společnost. Pokud se ale nakonec žaloba dostane na stůl Ústavnímu soudu, tak si z předkladatelů prezident Miloš Zeman udělá trhací kalendář. To je naprosto jisté. Jak jsem napsal výše. Nemusím s prezidentem souhlasit, nemusím ho mít rád, ale musím respektovat, že je prezident. Pokud tohle někdo nedělá, tak je mi ho upřímně líto, protože stále rozděluje společnost na dva tábory „my“ versus „oni“.