Vážení ukrajinští přátelé zadarmo se nejezdí!?

Na sociálních sítích lze najít hromadu informací, jejichž kvalitu lze označit jako pusté nesmysly, nesmysly, polopravdy/pololži, lži a informace pravdivé. Takto tomu je i v případě informací o pobytu ukrajinských uprchlíků, např. jejich cestování vlakem. Nejednou jsem na sociální síti zahlédl video, jak český průvodčí (zpravidla v češtině) vyzývá Ukrajince (zpravidla komunikující v ukrajinštině), aby předložili jízdenku, že v jeho vlaku ji mít musí. Zatímco průvodčímu jsou pravidla jízdného zdarma známa, uprchlíci tápou. Nikdo je prý nepoučil. Nasedli do vlaku a nevěděli, že už to nebudou mít zadarmo.

 V době covidu byly všechny dopravní prostředky, čekárny, zastávky a odbavovací haly polepeny upozorněním, že musíte mít roušku a dodržovat určitá pravidla. – Kdo je nechtěl dodržovat, nenastupoval. Proč tedy nejsou ve vlacích (nejen) Českých drah stejné instrukce nebo příručky pro uprchlíky z Ukrajiny, kde bude jasně uvedeno, že zadarmo se po pěti dnech od udělení víza nejezdí? Máme přece nouzový stav a ten si vyžaduje komunikaci. Nebo to byl záměr vystavovat přátele z Ukrajiny trapným situacím?

Jasně, provozní personál udělá jen to, co mu řeknou v centrále, a centrálu přece někdo řídí a nad management někdo bdí v dozorčích radách. Všichni za to mají finanční odměnu. Co ale dělají tihle zástupci vládního Pětipsa v dozorčích radách, když už asi vlaky nejezdí, aby se mohli zastydět za Českou republiku? – Dozírají na své odměny?

To ale není celý problém. Vlak v režimu veřejné služby pojede za stejné náklady, ať bude prázdný nebo plný. Nechat přítele v nouzi svézt zdarma, je pomoc. Je to ale stejná pomoc jako mu darovat zbraň a munici? A jak to pomůže Česku? Pokud by cestování zadarmo dotoval stát, tak podpoří i dopravce a peníze zůstanou okamžitě doma. Je to stejná situace, jako když stát dotoval jízdné seniorům. Jaký ale prospěch budeme mít z darovaných zbraní, z nichž ty lehké se asi časem do republiky vrátí s organizovaným zločinem? Zrušením cest zadarmo po dobu víza začal už Pětipes vybírat na posílení policie? Co je vlastně humanita Made in the Czech Republic? Zbraně pro Kyjev nebo cestování zadarmo pro ukrajinské rodiny?