V absolutním krachu?

ČSSD oznámila, že ukončuje jednání o svém vládním angažmá s hnutím ANO. Je evidentní, že sociální demokracie nezklamala a míří do opozice. Nyní je opět na tahu premiér Babiš, zda začne s někým jednat nebo zda se naše republika přiblíží k předčasným volbám. Ty ale nechce prezident Miloš Zeman. Je si totiž vědom toho, že by nemusely dopadnout zrovna dobře a naše společnost by se dále polarizovala. Ta je ostatně „štípnuta“ už od roku 2013, kdy se na naší politické scéně objevilo právě hnutí ANO. Možná si v hlavě přemítáte, stejně jako já, kam to všechno směřuje a povede? Nabízí se hned několik scénářů.

První možností je, že se Andrej Babiš obrátí na SPD Tomia Okamury a požádá jej o podporu své vlády. To není nereálná možnost, protože ji prosazuje pan prezident. Tomu se ale vehementně brání Andrej Babiš, protože SPD je do značné míry xenofobní stranou. Možná mu ale nic jiného nezbyde.

Druhou možností je, že se ČSSD opět vrátí k jednacímu stolu (nebylo by to poprvé ani naposled) na základě tlaku členské základny, která by jim mohla říci, aby vládu podporovali, ale neseděli v ní. Varianta je to zajímavá, protože tím pádem bychom zde měli menšinovou vládu, která by se opírala o hlasy několika subjektů v Poslanecké sněmovně. Tento princip je běžný v západních zemích. U nás je to málo používaný model, protože to většinou vedlo k přeběhlictví. Zde se ještě objevuje možnost vládnout s ODS, ale to zase nechce její šéf Petr Fiala. Troufnu si tvrdit, že pokud by jí šéfoval Václav Klaus mladší, tak už spolu ANO a ODS dávno vládnou.

Třetí možností jsou předčasné volby. S těmi bych byl osobně velice opatrný, protože by sice z politické mapy asi vymazaly strany typu TOP 09, STAN a KDU-ČSL z důvodu jejich antizemanovské rétoriky, ale na druhou stranu by ještě více zvítězilo hnutí ANO. Vzhledem k tomu, že by předčasné volby (stejně jako každé jiné) musel zaplatit daňový poplatník, tak by se zde objevila značná frustrace voličů. Řekli by si, že všichni dělají Andreji Babišovi naschvály, tak mu dáme ještě více hlasů. Celé by to umocnil fakt, že politici nejsou s to se domluvit na nějakém konstruktivním řešení. Navíc by předčasnými volbami zcela jistě posílila pravice nyní prezentovaná stranami ODS a Piráti. Levice by tratila a mohlo by se stát, že by se nemusela ani dostat do sněmovny. Jak by postupně posilovalo hnutí ANO, tak by nastal velice zajímavý proces. Došlo by k tomu, že by se zde nenápadně objevil jistý typ většinového systému, kdy by jedna strana měla téměř 100 mandátů ve sněmovně. Vím, můžete říci, že je to nepravděpodobné, ale v naší zemi se uhnízdilo tvrzení: „nikdy, neříkej nikdy“. Politici by si měli tohle všechno uvědomit, než kompletně prásknou dveřmi a budou trucovat. Neobratná jednání nás všechny mohou vehnat na pověstné smetiště dějin, a proto je nutné, aby se začaly řešit problémy lidí. Na to občané přeci čekají. Je nezajímají mocenské hádky a handrkování. Těch tady bylo v minulosti více než dost.