Trojzubec a dozimetrická koalice

Vypadá to jako ze špatného snu, ale jedná se o tvrdou realitu. Schodek státního rozpočtu už je horší, jak za pandemie Covid – 19 a to se šaman poloprofesionál ministr financí, elektrikář Z. Stanjura prsil, že vše dá dohromady. Skutečně? Jistě. Dle jeho šamanských praktik – zvedneme daně (v původním rituálu nic takového být nemělo) a bude všem dobře, se nenaplnilo. Raději vše budeme tajit. Nikdo na nic nesmí přijít! Není divu, když vláda jde na ruku jen oligarchům. Vše zaplatí běžný občan ze svého. Média, jako Česká televize hlásají: schodek je nejnižší za pět let, ale také pátý nejhorší v historii. Zní to jako pochvala. Vláda se přeci snaží. Všechny dluhy jí přeci zanechala předchozí populistická vláda.

Jenže za ten šílený schodek ale nemůže ani Zeman, ani Putin, ani komunisté, ani Babiš. Je to výsledek trojzubcové vlády kombinované dozimetrickou koalicí. My se máme prošetřit k prosperitě, která však skončí destrukci. Je to jejich cíl. Drahý stát se přece musí privatizovat: veškeré státní služby do rukou oligarchů! A pak zvednout daně. Víc, víc, ještě víc!  Rozpočtově odpovědná vláda soukromým zájmům. Ostatně o tom sama často i mluví – chceme co nejštíhlejší stát a ten si my všichni (kromě oligarchů provádějících daňovou optimalizaci) zaplatíme.

Když vláda není schopna zavést daňovou progresi, z církevních restitucí odstranit inflační doložku, řádně začít řešit energie a windafall tax, tak to bude pořád o tom klopýtání (posílání zbraní a munice za miliardy) na Ukrajinu a spíš do Moskvy (placení miliard za dovoz plynu a ropy). Miliardáři se jen smějí, ukrajinští oligarchové se k nám sjíždějí a z našich daní dotujeme uprchlíky z Ukrajiny. To je smrtící koktejl pro celý náš stát. Vivat Rakušan! Vivat Fiala! Vivat Pekarová! Vivat Zetor Jurečka! Vivat Bartoš! Budoucnost je temná. Zkusme se tedy všichni ještě nadechnout. Ne proto, abychom se prošetřili k prosperitě, ale abychom přežili do dalších voleb a na Východ orientované neoliberální bestii ukázali, že stát lze řídit i jinak než ve velké privatizaci privatizovanou firmu. Chtějme skutečný stát se sociálními pilíři, pevnými a jasně zajištěnými veřejnými službami, které bude mít v rukou jeho lid.