Tanky a děly

Válka na Ukrajině probíhá již nějaký ten měsíc a česká liberální vláda se rozhodla bojovat s vnějším i vnitřním nepřítelem. Zatímco vnější nepřítel je jasně definován v podobě Ruska, které vede agresi vůči Ukrajině, tak boj s vnitřním nepřítelem zatím nenabírá jasnějších obrysů. Dle posledních prohlášení se bude jednat o hon na dezinformátory, případně ty, kdo budou šířit, učit nebo jinak publikovat odlišný názor na dění na Ukrajině, než požaduje vládnoucí nomenklatura. Začíná nová cenzura, která se inspirovala v první republice. Tehdy byli nepřáteli čeští Němci. Teď jsou to mimopražští Češi.
 
Do toho všeho nám zapadá snaha ministryně obrany Jany Černochové alias Smrtijany, která chce na našem území (možná v prostoru bývalého sudetského oblouku) zřídit americkou základnu. Tímto prohlášením zaskočila úplně všechny, včetně USA. Každopádně tímto prohlášením dokázala rozvířit hladinu veřejného mínění jako nikdo před ní. V pozadí je však i něco více. Nejen vojenská základna, ale hlavně pořízení nového vojenského materiálu, tanky, děla, vrtulníky atd. Rozkaz zní přeci jasně – utratit 2 % HDP (lépe více) na obranu a bezpečnost. Opravdu ale s narůstajícím zbrojením bude narůstat bezpečnost? Šíříte nyní informaci nebo dezinformaci?
 
Stejně jako ministryni Parkanovou, Janu Černochovou nikdo nebere moc vážně. Nemá totiž adekvátní odborné vzdělání, a tak tomu rozumí asi tím způsobem, co ji nakuká její politický náměstek, který je zbrojař-novinář. Jak se zjistilo, Smrtijana neumí anglicky, takže co vlastně domluví v USA? Dokonce prohlášení ministryně, že pokud tady USA základnu chtít nebudou, tak si ji tady postavíme sami, vyvolává spíš úsměv, než vážnost. Je to jako s tím Palackého Rakouskem – „Kdyby nebylo Rakouska, musili bychom ho vytvořit.“ Ptáte se, kdo by základnu poté obsluhoval? Asi sama ministryně, která by byla velitelem poslední záchrany v honu na dezinformátory, ale její kvalifikační práce dokazující vysokoškolské studium nelze nikde na internetu dohledat a ona se jimi nechlubí.
 
Západ = kvalita života, život takřka bez korupce. Je zajímavé sledovat, kam jsme se v žebříčku hodnocení korupce vždy propadli za vlád ODS. I když se dnes na oko říká vláda koalic – lidé říkají nejčastěji vládní Pětipes – korupce nabrala vzestupný trend: Vondra, Dalík, Barták, Nečas, Nagyová, Páleník. Takže i když bychom teoreticky měli patřit mírou korupce na Západ, tak za vlád ODS patříme úplně někam jinam a západní Evropa to nebude. Možná se přibližujeme k oligarchické Ukrajině, která je jen kousek před super oligarchickým Ruskem. Snad i proto bojujeme za její zájmy. Nebo ne?