Spálená země? Víc, než si myslíte!

Česká vláda připravila všem občanům velikonoční překvapení v podobě zásahu do neustále rostoucích cen pohonných hmot, které v posledních dnech sahají do astronomických výšin. Naše pětikoalice přišla s nápadem vskutku velkolepým – přestane do benzínu přimíchávat biosložku, což zasáhne zemědělce, protože se jedná o řepku – navíc už mají dávno zaseto. Možná to vláda bere jako vyřízení si účtů s babišovým Agrofertem. Dále vláda zruší silniční daň, což pomůže podnikatelům, ale běžný občan zůstane na ocet. Tohle jsou opravdu velkolepé regulační nástroje, které nemají žádný reálný efekt. Z toho plyne, že vláda neudělala nic, alibisticky všechna rizika přenesla na občany a posvětila pumpařskou lichvu.

Tvrzení, že je nebezpečné sáhnout k zastropování cen nebo snížení DPH je naprosto nesmyslné, protože to dělají státy kolem nás (Polsko, Maďarsko, Slovensko). Naše vláda tedy připravila experiment, který nemusí zabrat. Nejrychlejší cesta, jak vyřešit současnou krizi, je regulace ceny. Stát na to má nástroje i oporu v zákonech. Pokud tedy šlo vyhlásit nouzový stav ze dne na den, tak se může stejně rychle vyhlásit cenová regulace. Tuto věc totiž může vláda udělat hned, kdežto jakékoliv jiné úpravy musí jít změnou zákona a to trvá i více jak měsíc. Do té doby se cena pohonných hmot může nesmyslně blížit i 100, - Kč za litr. Přitom zásob ropy je dost, takže není žádný důvod k velkému zdražování. Z toho plyne, že za nárůstem cen stojí pumpaři, kteří chtějí na panice vydělat a stát tomuto lichvářskému jednání jen přihlíží, ba jej nepřímo schvaluje, když cenu nechce regulovat. Můžeme tedy tvrdit, že současné tržní prostředí u pohonných hmot vytváří lichvu s posvěcením státu. Žně tedy mají pumpaři od Zlaté podkovy. Dopady tohoto činění pocítíme my všichni. Od dražšího pečiva, až nárůst cen léků. A to je teprve začátek. Pokud by vláda chtěla snížit DPH na pohonných hmotách, tak to bude problém, protože bude muset šetřit. Argument by si našla – zadlužil nás Babiš, jsme ve válce a opatření musí pocítit všichni. Musí nás to všechny bolet, jak nedávno prohlásil předseda Senátu Miloš Vystrčil, které ho to s jeho platem asi moc bolet nebude. A co na to levicoví Piráti? Raději alibisticky mlčí, když podporují tyto kroky. Kde je jejich slogan „pusťte nás na ně!“? Hrdinové…

Jak tedy víme, vláda k regulaci cen pohonných hmot nesáhne. Tím pádem se máme na co těšit. Vrací se nám slogan TOP 09, která jej používala při volební kampani v roce 2010 – „víc, než si myslíte“. Přijde masivní zdražování? Ano, víc, než si myslíte. Vláda přenese veškerá rizika ze současné krize na běžného občana. Dle výkladu předsedy vlády Petra Fialy to musí pocítit všichni. Víc, než si myslíte. Zcela jistě budou zavedeny škrty ve státních výdajích na sociální oblast, zdravotnictví atd. Víc, než si myslíte. Je nutné si ještě více utáhnout opasky, jak říkával guru teorie neviditelné ruky trhu Václav Klaus a jeho následovníci. Víc, než si myslíte. A to teprve začínáme. Náklady na veřejnou dopravu většinou platí stát a kraje, i oni budou muset zaplatit narůstající pohonné hmoty. Jelikož je vše napojeno na státní rozpočet, tak to ve finále opět zaplatíme my všichni z našich daní. Víc, než si myslíte. Za chvíli bude vláda možná zavírat do vězení za názory. Nikoliv za informátorství ve prospěch Západu, ale dezinformátorství ve prospěch Východu. Přeci jen projekt Petra Fialy Demagog se o to vždy snažil. Víc, než si myslíte.

Říká se, že lid si zaslouží takovou vládu, jakou si zvolil. Je to bohužel pravda se všemi svými klady a zápory. Naše současná vláda je ale složena z diletantů, lidí odtržených od běžné reality a problémů lidí. Podle toho vypadají její kroky směrem k zamezení zvyšujících se cen pohonných hmot, případně energií. Vše je naprosto chaotické, nepřipravené a pod tlakem silné pumpařské lobby, kde se nechává vládnout neviditelná ruka trhu, která nakonec zasáhne běžného občana. Jestliže nám předseda vlády Petr Fiala řekl, že jsme ve válce, tak se musím ptát, proč rovněž nepoužívají válečné nástroje směrem k ekonomice, kam totiž strop cen patří. Je evidentní, že nám vláda lže. Mluví něco, ale dělá úplně něco jiného. Vláda Petra Fialy nám z naší republiky dělá spálenou zemi. Víc, než si myslíme.