Šíleně zmatený Síkela

Máme po volbách a vypadá to, že jsme se ocitli jako v Jíříkově vidění. Vláda pár dní před volbami vyhlásila cenové stropy na energie. Klasický předvolební tahák na uklidnění veřejnosti. Vláda přeci dělá, co může a nikoho nenechá padnout. Má k tomu přeci deštník proti drahotě nebo nahotě? Ať tak či onak, dopady cenové stropu začínají být zřejmě. Jsou dokonce natolik divoké, že je z toho divoký i sám ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela z ještě divočejšího hnutí STAN.

Jestliže vláda před volbami řekla, že cenový strop bude na celou spotřebu pro domácnosti, tak ministr Síkela, původním povoláním bankéř, hned druhý den po volbách otočil. Prohlásil totiž, že cenový strop nebude na celou spotřebu. Můžeme tomu rozumět i tak, že když si budete vařit čaj, tak zaplatíte více, než když si uděláte čaj ledový. Jak prosté, ale i sprosté. Ministr se chová jako v pohádce Pyšná princezna. Den poté totiž prohlásil, že cenový strop bude na všechno. Odvolávám, co jsem odvolal?

Na blížících se protivládních demonstracích by pan ministr mohl být jedním z řečníků, protože je to člověk, který zřejmě chce potopit vládu. Navíc se blíží opravdická zima, kdy se možná budou z jeho ministerstva fasovat dva svetry. K tomu po domech a bytech budou chodit tepelní komisaři a zjišťovat, zda topíte na 18 stupňů. Jak pán káže, tak se koza váže! Vznikne Tepelná policie? Útvar pro tepelný dohled?

Od 1. 10. to všechno vypukne, začne oficiálně topná sezóna. Již nyní začínají chodit oznámení od dodavatelů plynu ohledně navýšení ceny. Rovnou si dali částku těsně pod cenovým stropem aneb proč toho nevyužít. Když si to poté člověk všechno pěkně propočítá, zamlží se mu dočista brýle a ztuhne úsměv zimou. Takové částky nikdo nečekal! Ano, i tohle umí naše vláda, která nikoho nenechá padnout, ale nechá zmrznout.