Sankce jako Katastrojka: Evropo, s tebou mě baví svět!

Evropská unie pod tlakem západního hegemona – USA – zavádí vůči Rusku čím dál tvrdší sankce. Celé to vypadá, jako kdyby se Evropa chtěla zničit sama. Nejprve sankce na ruskou ropu a zemní plyn, poté například i na dřevo. Ceny různých komodit rostou do astronomických výšek, ale evropské elity jsou v klidu. Dle jejich rádců Rusko brzy padne na kolena. To ale slýcháme již od začátku konfliktu na Ukrajině a pořád nic.
Časopis The Economist dne 13. 10. 2022 přinesl článek s názvem: Na Evropu dopadá recese, Rusko pomalu ožívá. Tohle muselo evropské analytiky, bažící po porážce Ruska minimálně vylekat. Jak je možné, že sankce dopadají více na Evropu, než na Rusko? Vždyť podle analytiků mělo být již dávno v recesi a mířit do propadliště dějin. Namísto toho do propadliště dějin míří Evropa.

Sankce, které jsou na Rusko za konflikt na Ukrajině ze strany Evropy uvalovány, jsou typickou střelbou do vlastní nohy. Nikdo je nepromýšlí odborně, ale ideologicky. Poté nastává šok, když se zjistí, že sankce se míjí účinkem a zasahují toho, kdo je vydal. Dle západních odborníků ale sankce musí bolet všechny, obě dvě strany. Dostáváme se tedy do situace, kdy sankce spíš uvalujeme sami na sebe.

To, že se sankce uvalují na komodity, které Rusko vyváží, by bylo logické. Plyn, ropa, uhlí, dříví. Nikdo ale nepromyslel dopady. Když uvalím sankce na ropu, zvedne se cena pohonných hmot. Navíc ropu rovněž nedokáži úplně nahradit za jiný druh ropy. Každá má totiž jiný obsah síry a ne všechny rafinérie to dokáží zpracovat. U plynu je to podobné, navíc navázání na spekulativní burzu nevěští nic dobrého. No a na závěr toaletní papír, který bude asi nedostatkovým zbožím.

Ano, vypadá to, že se vracíme do konce 80. let 20. století a postupného zániku tehdejšího socialismu. Ten byl charakterizován Přestavbou a novým myšlením. Nic ale nešlo podle plánu. Toaletní papír buď nebyl, nebo byl podpultový. Dnes sice je, ale je předražený, anebo skutečně není. Přichází opět určitý typ Přestavby, který můžeme nazvat Katastrojkou. Opět začneme vymýšlet různé kutilské metody jak nahradit toaletní papír?

Možná se Evropa pod naším vedením mírně pochlapí a aspoň ten toaletní papír nám zařídí. Sice nebude tak hebký, protože ruská bříza nebude, ale aspoň si tu hygienu nějak uděláme. Za naše podrážděné pozadí z drsného toaletního papíru bude moci nakonec Putin, na kterého Evropa uvalila sankce. Nevěšme však hlavu. Green Deal nám v tomto také pomůže. Od jara roku 2023 budou muset povinně všechny domácnosti pěstovat lopuchy jako náhradu za toaletní papír. Pro děti bude lopuch s beruškou, ale bude to smrková větvička. Ale ani ta nebude. No, jak by byli rádi za Rudé Právo! Evropo, s tebou mě baví svět!