Pusťte je z hlavy!

Pirátská strana se vychloubá, že je jedinou protikorupční stranou ve vládě; podobně jako kdysi Věci veřejné Víta Bárty. Možná právě proto si je v předvolební kampani vzal pod svá křídla Vít Rakušan, předseda projektu STAN. Naivní Piráti tuto past neprohlédli.
Piráti sedí ve vládě, která, podle politické smlouvy, toleruje korupci organizovanou, páchanou nebo tolerovanou členy hnutí STAN. V logice známé Drdovy povídky z vyššího principu mravního není tato korupce koaličního partnera zločinem. Ze sloganu pusťte nás na ně, je pusťte nás z hlavy! Musíme být ve vládě, jinak přeci nic neprosadíme.
Jenže když se podíváme do programového prohlášení vlády, zjistíme, že slovo korupce se tam vyskytuje pouze jednou. Proč? Pro současnou vládu boj proti korupci určitě priorita není. Naopak, podle postoje v kauze Dozimetr korupce na státu není korupcí podle vyššího principu českého mravního. Podle Pirátů je státnické, že zůstávají ve vládě zatížené korupčním jednáním svých koaličních partnerů. - Pusťte je z hlavy!