Pravicová logika druhé vlny

Čísla počtu zemřelých i nově nakažených každý den rostou. Pravicová politická reprezentace vystupuje v pozici já nic, já muzikant. Neustále její čelní představitelé tvrdí, že za rozšíření koronaviru v září a říjnu je odpovědná vláda, která rychle rozvolnila opatření, která jeho šíření zabraňovala. Zde nám ale do hry vstupuje zajímavý paradox, kdy na jaře pravice horečně volala po tom, že restrikce jsou moc silné a že nás ekonomicky zahubí, aby později při druhé vlně pandemie otočila a začala předstírat, že restrikce vyžaduje a že je potřeba je v určité podobě zavést.
Jako sociologovi se mi podařilo vysledovat, že vláda podcenila letní utlumení viru, byť zde s námi stále byl. Nikam se nevypařil, ale neustále žil mezi námi a s námi nenápadně skrytý, aby se později se začátkem školního roku mohl plně začít šířit, tak jak někteří předpovídali. Pod tlakem pravicové opozice a jejích příznivců, která volala po zrušení restrikcí, vláda všechno uvolnila. Lidé mohli cestovat, volně se pohybovat a nákazu šířit všude kolem. Jezdili na bujaré večírky v Chorvatsku a jinde, kde se prostě chtěli jen pobavit. Výsledek na sebe nenechal dlouho čekat. Vláda byla od odborníků informována, že přijde druhá vlna a že se omezení mají uvolňovat s rozumem a ne úplně. Pravicová opozice ale volala po svobodě, neomezeném pohybu a demokracii. Výsledkem jsou tisíce nakažených denně. Za rozšíření nákazy de facto tedy může pravicová opozice a její podpůrci, která pod praporem svobody umožnila smrtelnému viru se zcela svobodně bezmezně šířit mezi obyvatelstvem.
Částečnou odpovědnost má samozřejmě i vláda, která tomuto tlaku podlehla. Podstatnou věcí, která zde stojí v pozadí, ovšem byl a je lobbystický nátlak různých soukromých firem, které tahají za drátky pravicových stran. Jedna lobby je například spojená s cestovním ruchem a honbou za zážitky. Tedy letecká lobby, cestovní, hotelová atd. Tyto různé lobby silně tlačily na vládu, aby restrikce v cestování zrušila co nejrychleji. Vláda se tedy ocitla pod těmito tlaky. Pravicová opozice maskovala lobbystické zájmy řečmi o individuální svobodě a zezadu tlačila silná lobby, která přicházela o kapitál.
Svůj díl odpovědnosti ale za současnou situaci mají všichni. Rovněž někteří odborníci, kteří přes léto málo apelovali na politické elity. Tuto věc přiznal dokonce i dnes již bývalý ministr Roman Prymula ve svém projevu, kde jasně řekl, že i on má chyby a přijímá část viny za to, že nebyl přes léto dostatečně důrazný.
To už je ale minulost. Nyní se všichni musí vzchopit a dodržovat různá opatření, která jsou na společnost kladena. Je totiž nad míru jasné, že restrikce jsou to jediné, co nám může pomoci, aby nás nákaza nesemlela úplně. Zde mám na mysli hlavně zdravotní systém, který by pod náporem mnoha nemocných mohl začít kolabovat. Nejsem sice odborník na epidemiologii, ale z dat, která jsou k dispozici celosvětově ze stránek https://www.worldometers.info/coronavirus/, můžeme vidět, kde zdravotnictví selhává a z jakého důvodu. Je to zejména v USA, Velké Británii, kde si lidé zdravotní pojištění musí platit sami. Tyto země jsou inspirací pro naši pravicovou scénu a můžeme tedy jasně dedukovat, co by se odehrálo, kdyby se pravice podporovaná Piráty, kteří se tváří zmatečně pravicově, středově i levicově, ale uvnitř jsou neoliberální, dostala k moci. Nastala by už na jaře daleko horší situace s daleko více nakaženými a mrtvými, protože pravice z logiky věci nerada sahá k omezením a vše nechává na volné ruce byznysu, tak jako v oblasti volného trhu. Občané by si měli uvědomit, na čem jsou naše pravicové strany postaveny a kde hledají inspiraci.