Počeštěnec horší Turka?

V závěru československého socialismu se říkalo, že hospodaříme jako Turecko. Turecké hospodářství mělo být příkladem špatné praxe. Dnes je ale situace jiná, byť je Turecko zužováno vysokou mírou inflace. Jako ostatní státy se s ní snaží vyrovnat po svém. To zejména, když státy nemají přátele, ale jen zájmy. Snad i právě proto se turecké banky napojují na ruský platební systém Mir. Musíme se ale ptát, co s tím vším udělá Západ, který vůči Rusku zavedl obávané sankce, které tuto zemi (kolos na hliněných nohách podle hitlerovců) měly dostat na kolena.

Turecko je členem NATO, kam bylo přijato dříve než Německo, a na rozdíl od Česka, má ve strategii NATO důležité postavení. A protože nemá přátele, ale své zájmy mohlo si Turecko dovolit blokovat vstup Švédska a Finska do Aliance. Co se domluvilo za zavřenými dveřmi, ale nikdo neví. Pravděpodobně to bylo výměnou za volnou ruku v oblasti obchodu a ekonomiky. Turecko je totiž nejdéle čekající zemí na vstup do EU a nemusí se nikoho na nic ptát.

Co s krokem Turecka udělá Evropská unie? Zůstane Turecko navždy věčným čekatelem na vstup do spolku, který nyní svými sankcemi a snahou se oprostit od ruského plynu a ropy páchá ekonomickou a sociální sebevraždu? Samotné Turecko asi už nebude mít zájem se stát členem takového spolku, proto raději spolupracuje se všemi, když to zajistí jeho zájmy. Jak se zachová naše vláda a ministr zahraničí pirátský Jan Lipavský? Kdy vyhostíme tureckého velvyslance?

Nesmíme zapomenout na to, že už více jak měsíc předsedáme Radě Evropy. Co s kroky Turecka uděláme jako předsedající země? Navrhneme uvalení sankcí? Přestaneme s Tureckem obchodovat? Nebo budeme volat po vyloučení Turecka z NATO? Možná přijde vše najednou. Ministr Lipavský by se možná rád stylizoval do role Nikity S. Chruščova bouchajícího 12. 10. 1960 do stolu na zasedání Valného shromáždění OSN, aby umlčel kritiky současné západní politiky, ale Evropa je mistrem v tom dělat kroky bez rozmyslu a střílet se do vlastní nohy. Jako by neměla žádné zájmy, jen samé přátele. Nebude ale v tomto případě lepší sankce na Rusko ukončit a začít normálně uvažovat? Některé sankce se totiž minuly účinkem, což bylo jasné od začátku.