Plynové harakiri

Nedávno všechny šokoval případ poškození plynovodů Nord Stream 1 a 2, které byly hlavní trasou ruského plynu do Německa a Evropy. Ve chvíli, kdy se v médiích objevily záběry, že z plynovodů uniká plyn, se začalo spekulovat, kdo je za to zodpovědný. Média hlavního proudu začala ihned vinit Rusko. Někteří ale byli opatrnější. Německo přislíbilo vyšetřování. Jenže je ticho po pěšině. Skutečně tedy plynovody někdo „vyhodil“ do moře?

V této souvislosti je zajímavé sledovat, že nám média o problému plynovodu vedoucích do Německa moc neříkají. Nikdo nechce říci žádné podrobnosti. Všude se ukazuje několik málo záběrů, které potvrzují únik plynu. Nikde se ale neobjevil žádný odborník na oblast fyziky. Všude mluvili politici nebo vojenští analytici. Je to podivné, ale varující zároveň. Komu by totiž sloužilo poškození plynovodů? Adeptů moc není a v so časné energetické krizi už tuplem ne. Víme, kdo je poražený – je jím Německo, ale i Česká republika.

Jestliže jsou plynovody skutečně nenávratně poškozeny, tak co s nimi bude? Necháme je na dně Baltu, kde budou hyzdit moře? Nebo se snad budou opravovat? K čemu, když všichni tvrdí, že ruský plyn nepotřebují. Opravdu tomu tak je? Existuje sice zákaz prodávat ruský plyn na burze, takže fyzicky vypadl, ale obchodovat s ním lze přeci dál. Poptávka nikam nezmizela. Nestaví náhodou Rusko terminály na zkapalněný plyn v severní mořské cestě? Obchodovat se očividně bude dál. To jen Evropa se střelila do vlastní nohy a páchá plynové harakiri.

Ale zpět k plynovodům Nord Stream. Je velice záhadné, že k poškození došlo jen několik málo dní po demonstraci Němců za otevření Nord Stream 2. Kde jsou ale přesné fotky z toho děravého potrubí? Přeci v plynovodech už plyn není, tak proč už tam dávno někdo neposlal ponorku a nezjistil, co se přesně stalo? Existuje pouze nějaká animace, kterou nám pořád dokola nabízejí média. Jaký je asi tlak v hloubce, kde jsou plynovody? Jak velká nálož byla nutná k poničení? Kolik ekvivalentu TNT to vlastně bylo? Tyhle detaily vůbec neznáme. Pouze se šíří strach.

Osobně se domnívám, že skutečný viník nebude nikdy odhalen. Většina západního světa bude obviňovat Rusko, kterému to prý vyhovuje, aby nemuselo dělat údržbu plynovodu. Někdo bude obviňovat Ukrajinu, protože jí to vyhovuje, protože funkční plynovody jdou přes její území. Viníkem mohou být i USA, kterým vyhovuje vysoká cena plynu, protože produkují zkapalněný plyn LNG. Může to být ale i Velká Británie, která už není v Evropské unii, ale má rovněž své zásoby plynu. Možných hráčů v globálním chaosu je hned několik, ale ze zákrytu se pravděpodobně vynoří čínský drak, který si uvědomuje, jak nutné je spolupracovat i s Ruskem.