Pirátský nápad na čínskou špionáž

Pirátská strana ústy své poslankyně Olgy Richterové v pořadu České televize Otázky Václava Moravce dne 13.1.2018 přišla s nápadem, jak zamezit čínskému sledování v kauzách Huawei a ZTE. Na úvod si musíme říci, že výše uvedeným společnostem zatím nikdo nic nedokázal a tak tvrzení, že provádí špionáž pro Čínskou lidovou republiku, se zakládají pouze na spekulacích, které primárně pocházejí z USA. Vraťme se ale zpátky k vyjádření paní poslankyně. Ta tvrdí, že musíme mít kontrolu nad tím, jak to vlastně Čína vyrábí a jaké součástky do elektroniky dává. Z jejího vyjádření plyne, že by nejraději Piráti intervenovali na cizí státní území (Piráti to z logiky věci asi dělají často. Z minulosti známe několik takových případů) a šťourat tam. Už vidím, jak jim cizí stát povolí, aby kontrolovali jeho byznys, obchod. Každý stát si totiž bude chránit svoje know – how.
Pokud však paní poslankyni (a nejen jí) čínské zařízení vadí, protože mu nedůvěřuje, tak si jej přeci nemusí kupovat. Nikdo jí neříká, že si má kupovat tuhle nebo tamto značku. To je vysloveně na jejím uvážení. Pokud chce vlastnit mobilní telefon vyrobený v EU nebo USA, tak je to její záležitost. Akorát si za ono zařízení bude muset mnohem více připlatit. To je celé, ale tvářit se, že by mně poté třeba nikdo nesledoval je naprosto bláhové. Dnešní elektronika je totiž natolik propojená, že vás pomocí GPS, zpráv, telefonování, internetu dokáže sledovat kde kdo.
Nyní si představme, že by někdo obvinil ze špionáže nějakou společnost, která pochází z EU nebo USA. Co by poté následovalo? Také by Piráti a další politické strany rychle brojily proti takovým společnostem? Záleželo by asi na tom, pro koho by špionáž společnosti prováděly. Ale pokud chci nějakou firmu na globálním trhu poškodit, tak ji označím za nedůvěryhodnou a případně špionážní. Takhle to přesně praktikuje americký prezident Donald Trump, který se tímto způsobem snaží chránit americké koncerny. Umíte si představit, že by právě Donald Trump pustil na své území Piráty, aby mu tam šťourali a hledali, odkud pochází ta či ona součástka? Já tedy neumím. Respektive trochu ano, ale dopadlo by to asi tak, že by dotyčné americký prezident rychle vypoklonkoval. Spíš si ale myslím, že by vůbec nedostali vízum.
Na globálním tržišti těžko budete kontrolovat, odkud pochází některá ze součástek. Ta se dnes vyrobí třeba v USA, ale přístroj se smontuje například v Číně. Jak by tedy asi Piráti zdůvodňovali, že našli součástku, která byla vyrobena v USA a provádí špionáž v EU pro Čínu, prostřednictvím USA? Zajímavý logický rozpor.