Nelidský ministr

Českou republiku vedle energetické krize začala trápit krize léková. Od doby nástupu neoliberální Pětipsí vlády se zmítáme ve značných problémech. V mnohých oblastech pácháme doslova sebevraždu a to hromadnou. Nefunkční a selhávající pravicová politika nás žene do úzkých. Lidé stojí fronty na lékaře, léky, sociální dávky, na Úřadech práce. To je obrázek posledního roku, nikoliv obrázek konce reálného socialismu, jak nám byl donedávna vykreslován. Nejvíce selhávající je aktuálně ministerstvo zdravotnictví se svým nelidským ministrem Válkem, profesorem připomínajícím svými výroky profesora Nejedlého, někdy přezdívaného také jako rudý dědek. Ministra Válka tím pádem můžeme přezdívat Pětipsím dědkem, když už je ve vládě, která je nazývána Pětipsem.

Jestliže na konci roku 2022 ministr Válek proslul svým výrokem, abychom při shánění léků obvolali sto lékáren, tak v novém roce pro změnu hlásá výroky ryze slibující. Antibiotika budou, nebojte. Zajistili jsme tisíce dodávek penicilinu. Léky sice chybí v celé Evropě, ale antibiotika jsme objednali na Slovensku. Všeho bude dostatek! Inu rétorika podobné té z 60. let minulého století. Slovy tehdejšího prezidenta Novotného: maso taky bude! Ministr Válek po jeho vzoru prohlašuje: léky taky budou! Otázkou je pouze kdy? Nelidské ministerstvo prý za nic nemůže. My nic, my muzikanti! Za to všechno může válka na Ukrajině a hlavně Čína! Tam je všechna výroba přesunuta, protože firmy přece chtěly ušetřit výrobní náklady. To způsobila divoká privatizace a rozkrádání státního majetku, kterou měla pod patronací pravice, která byla podobná té současné. Pamatujete? Ministr Válek si tohle ale nepamatuje. Možná trpí nemocí zvanou hosip nebo lahosip.

Pětipsí dědek stále prohlašuje, abychom neskupovali léky a doma je nehromadili. Jenže co má běžný občan dělat, když doma v lékárničce potřebuje aspoň mít jedno balení základních léků typu Paralen? Opět snad máme obvolávat sto lékáren, jak nám na konci roku 2022 radil nelidský ministr Válek? Po této zkušenosti si raději každý objedná na internetu nějaké to balení léků navíc. Pokud tedy jsou. Lidé bděte, neblbněte, říká ministr Válek. Všechno bude: máslo, chleba, léky, stíhačky i tanky budou! Akorát se neví, kdy a za kolik. Pokud vůbec něco bude. Opozice i odborníci proto žádají ministrovu hlavu. Mimořádné dodávky léčiv nás totiž nezachrání. Jsme na tom totiž ještě hůře, než na konci reálného socialismu, kdy tehdejší plánovanou ekonomiku trápily rovněž výpadky. Dnes se ale nacházíme v reálném kapitalismu, který je na tom ještě hůře, protože jej nikdo neřídí. Navíc ministerstvu zdravotnictví nikdo zjevně nevysvětlil, jak funguje globální kapitalismus a neoliberalismus.

A jelikož nikdo nic neřídí, tak se pohybujeme po linii, kterou můžeme nazvat Katastrojkou. Všeho je zdánlivě dostatek, ale všechno všude chybí. Pokud nechybí, tak si to nemůžete koupit, protože na to prostě nemáte peníze. K tomu všemu se plánuje další reforma zdravotnictví, kde si za vše zaplatíte a co více: u mnohých zákroků vás odoperují, zašijí a pošlou vlakem domů. Inu ministr Válek je specialistou úplně na všechno. Léky počínaje a operacemi se zašitím konče. Každopádně nedostatek základních léčiv ohrožuje zdraví občanů. Možná je to i záměr ve spojení s privatizací. Jak podlé, asociální a trapné, stejně jako strana (TOP 09), jejíž obchodním zástupcem je ministr Válek.