Mluvy a bludy Svatého Petra a Vítka

Nouzový stav v naší republice platí i nadále. Jako kdyby bez něj již nešla naše republika řídit. Ostatně tento instrument mnoho věcí zjednodušuje. Tím pádem může docházet i k různým černotám nebo umlčování protivníků. Šéf vládního Pětipsu Petr Fiala prohlásil, že jsme prý migrační vlnu z Ukrajiny zvládli a všichni v Evropě se mohou inspirovat. Když už se takhle Petr Fiala pochválil, tak je důležité se ptát, proč nedále platí nouzový stav, když je krize zvládnuta? Polsko ani Slovensko totiž žádný takový instrument již aktivovaný nemají. Rakousko a Německo jakbysmet. Je tedy na místě se ptát, proč my ano?

Dámy a pánové, covid jsme zabili! K němu již není potřeba nouzový stav, ale tento stav potřebujeme kvůli Vladimíru Putinovi. Je nutné totiž naplnit zásobníky plynu. No, a jelikož nemusíme v tomto stavu dělat výběrové řízení, nakoupíme drahý plyn přes Německo. Přeci jej nebudeme domlouvat s arciďáblem Putinem, který válčí na Ukrajině. To bychom byli jako Maďarsko. Jsme zásadoví, až za hrob a spolu s sebou stáhneme celou naši společnost.

Vítek Rakušan a Péťa Fiala svorně prohlašují, že o nouzový stav již nebudou žádat. Je to dle jejich slov naposledy. Opravdu jim věříte? Já tedy ne. Ostatně kdo by věřil natolik čestným šéfům stran ODS a STAN. Těm samým stranám, které zde uskutečnily divokou privatizaci, případně nám ukázaly, co umí ve vládě jiného Petra, Nečase. Václav Klaus také tvrdil, že privatizaci zvládnul a jak to dopadlo. Opravdu se zvládla migrační krize? Pokud jsou jejím výsledkem statisíce cizích lidí na našem území, kočující lidé nebo ti, co spí na pražském hlavním nádraží, nestabilní školský vzdělávací systém a kolabující Úřady práce, tak to klobouk dolů. Zcela jistě se u nás budou jiné země inspirovat.

Hned začátkem července to celé Evropě osladíme! I takto může znít slogan našeho šéfování celé Evropě. Někteří se na to již nepochybně těší. Jako například šéf ministerstva zahraničí Jan Lipavský, který již prohlásil, že to nesmíme pokazit. Nebo se snad bude opakovat historie, kdy se objeví nějaké to ODS Promopro nebo snad nedůvěra vládě? Možné je naprosto všechno. Jen je zde jeden malý rozdíl. Aby byly umlčeny kritické hlasy, je zaveden nouzový stav. Ten totiž umožňuje omezit základní lidská práva a svobody, která jsou dána Ústavou. Jelikož už ale není nutné takový stav mít aktivovaný, tak dochází k cynizaci Ústavy ze strany Vítka Rakušana, ministra vnitra. Očividně se tady někdo bojí demonstrací.

To, že sněmovna potvrdila trvání nouzového stavu do konce června, ukazuje na to, že sama vláda je v nouzi. Jinak by jej přeci nepotřebovala. Ostatně ještě nedávno, když byla současná vláda v opozici, tvrdila, že opakované prodlužování nouzového stavu je jeho zneužití. A co udělala? Hned na úvod si nechala schválit trvání tohoto instrumentu na dva měsíce. To nezkusila ani vláda minulá. Pětipes tedy otevírá brány pekelné, které by raději měly být zavřeny. Nebo je snad musí otevřít, aby nastal konec? Nepochybně, protože neustálé tvrzení, že trh vše vyřeší sám, že nepotřebujeme nikde dělat státní zásahy, otevírá natolik děsivou vládu stagflace, že se Evropa u nás může inspirovat. Nebo raději odstrašovat?