Lidé!

K napsání této krátké eseje mě přiměl současný stav věcí, který každým dnem eskaluje do nebývalých výšin. Jako kdyby to nebralo konce. Esej je o mých pocitech, které pramení ze současného konfliktu na Ukrajině. Jsem totiž znepokojen současnou atmosférou, s jak závratnou rychlostí jsou vyvozovány radikální závěry, bez rozmyslu a možných dopadů.
Lidé, kteří ještě před několika dny nedokázali Ukrajinu najít na mapě, dnes neustále volají po bezletové zóně. Lidé, kteří před týdnem nikdy neslyšeli o systému SWIFT, nyní chtějí, aby z něj bylo vyřazeno co nejvíce ruských bank. Aniž by si někdo uvědomil, jaké to bude mít dopady na globální ekonomiku. Lidé, kteří ani pořádně nevědí, co jsou současné sankce a jaké budou jejich dopady, volají po dalších sankcích. Volají: více, více, více! Jako kdyby zde byla touha zničit také sebe sama. Lidé, kteří ještě nedávno nebyli nadšeni z vojenských výdajů a vždy kritizovali šílené částky určené na zbrojení, které nejen USA vynakládají na své ozbrojené složky, jsou nyní velice nadšeni německým slibem utratit mnoho miliard dolarů na další zbrojení. Lidé, kteří dříve byli téměř pacifisty, nyní chtějí dodávat další a další zbraně na Ukrajinu. Granáty, letadla, raketomety. Volají: neotálejme, neváhejme. Teď nebo nikdy! Lidé, kteří nemají ani ponětí, jak funguje evropský energetický systém (zejména to, jak jsme enormně závislí na zemním plynu), křičí, že bychom měli úplně bojkotovat všechen ruský plyn. Ti samí lidé zároveň křičí, jak je nutné zdvojnásobit obnovitelné zdroje, aniž by vůbec tušili, jaké to bude mít důsledky. Nikdo se nezabývá tím, jak tyto kroky mohou být kontraproduktivní a jakým způsobem mohou přispět k další eskalaci již tak rozjitřených vztahů Rusko, Ukrajina, Evropa.
Nezavést nad Ukrajinou bezletovou zónu má svoji hlubokou logiku, protože by to mohlo mít fatální následky pro celý svět. Davy na náměstích totiž asi zapomínají, že Rusko vlastní jaderné zbraně. I malá šance jaderného konfliktu je přeci děsivá! Alespoň ve mně to vyvolává silné mrazení a obavu. Nebo tomu tak není a všichni analytici, kteří v posledních dnech vystupují v médiích, o tom neví? Když si představíme, že by se kdokoliv z členských států NATO pokusil nad Ukrajinou zavést bezletovou zónu, tak by ji rovněž musel vymáhat. Rusko ale již avizovalo, že by tento akt zatáhl podstatnou část světa do války a zcela jistě by to nebyla válka konvenční. Opravdu stojí za to riskovat, že v případě jaderné války by přišlo o život téměř tři miliardy lidí nebo k vymizení života na zemi? Jak bychom to posléze vysvětlovali svým dětem? Lidem, kteří by tuto nezodpovědnost přežili?
Tuto esej jsem chtěl původně nazvat fučíkovským citátem: Lidé bděte! Zvolil jsem ale kratší název, aby si všichni lidé, kdo si esej přečtou, prozřeli, neeskalovali napětí, neřinčeli zbraněmi, které burcují jen k násilí, ale hledali mírová řešení. Mír je totiž to jediné, co nás může zachránit, válka jenom ničí.