Kutnohorská slepice z TOP 09

Kutnohorská soukromá vysoká škola politických a společenských věd (Academia Rerum Civilum), též KSVŠPSV (ARC) skončila v propadlišti dějin. Před lety vyzdvihovaná škola se nakonec dírou do světa českého školství neudělala. Spíše jde o černou díru devalvující akademiky z veřejných vysokých škol, kteří projekt zaštítili.

V principu šlo o podnikatelský lis na peníze jako v případě legendárního UJAKu. Škola udělovala nejen akademické tituly, ale i manažerské typu MBA. ARC měl původně sídlo v Rakušanově Kolíně, ale později přesídlila do daleko prestižnějšího sousedního města, které je na seznamu UNESCO – Kutné Hory. Škola si za místo svého působení zvolila honosné prostory Galerie středočeského kraje a Jezuitské koleje, abychom v tom neměli temno.

Škola jako ze žurnálu. V její vědecké radě byli například ministr vnitra Vít Rakušan (předseda STAN), předsedy vlády Petra Fialy (předseda ODS). Jako valná většina pravicových politiků zaštiťující se odpovědností k čemukoliv, všichni svorně tvrdí, že o finančních problémech školy nic nevěděli. Tomu by se dalo věřit, pokud se vezmou také výsledky jejich vládní práce. Ale punc vědeckosti byl jasný. Jenže jaký to je asi punc nad zkrachovalým podnikatelským projektem? Celé se to nápadně podobá současné situaci v naší republice, kterou řídí členové tamní vědecké rady, a to s podobnými výsledky.

Tím to ale nekončí. Ve vládě Petra Fialy sedí absolventka v Kutné Hoře nejprestižnější vysoké školy. Je jí Mgr., Bc. Helena Langšádlová, ministryně bez portfeje s odpovědností za vědu, výzkum a inovace. Paní ministryně určitě snáší zlatá vejce, pokud zavádí inovace. Vůbec o ní není ani vidu, ani slechu, a to je absolventkou tak prestižní vysoké školy jako KSVŠPSV. Jaké bylo asi její vzdělání na této vysoké škole? Jakou měla paní ministryně docházku? A co známky? Nebo poznámky? Po Plzni, kde je podivné studování jaksi tradicí, jsme se posunuli do královského města Kutná Hora.

Honosná vědecká rada, absolventi jako z fakult prestižních veřejných vysokých škol a přeci jen pád a konec. Jediným studijním programem byla politologie. Jak jinak, když byl ve vědecké radě sám nejvyšší politolog – Petr Fiala, druhý děkan Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity. Není absolventem vysoké školy v Kutné Hoře také někdo jiný ze současných vládních kruhů? Jestliže se vědecká rada věnovala vzdělávací stránce školy, kdo obsluhoval tu ekonomickou? Neradil tam někdo z vlády, jak s ekonomikou mají zacházet? Nebo scházet? Každopádně je výsledný produkt jasný. Je jím kutnohorská slepice z TOP 09 hodnotící výsledky vědecké práce tisíců českých vědců, docentů a profesorů.