Krvavá Jane

Je rok 2007 a zpívající ministryně obrany Vlasta Parkanová zpívá s Honzou Vyčítalem song Dobrý den, prapore hvězd a pruhů. Píseň byla určena pro válečného jestřába z USA, tehdejšího prezidenta, který po světě vedl ilegální války, G. W. Bushe. Jestliže jsme se za tehdejší ministryni styděli, tak to byl slabý odvar proti dnešní ministryni obrany Janu Černochovou, kterou dnes mnozí přezdívají „Krvavá Jane“.

Píseň, kterou Vlasta Parkanová nazpívala, byla určena na podporu výstavby radarové americké základny v Brdech. Tento záměr ale byl nakonec pod tlakem veřejného mínění odmítnut. Dodnes tuto skutečnost ale zejména mnozí politici z ODS nedokáží překousnout a dokonce tvrdí, že už tenkrát u nás řádila jakási pátá kolona ruských dezinformátorů. Právě proto po 15 letech nastává druhý pokus o ustavení okupační vojenské základny na našem území.

Celá skutečnost se v současné době pečlivě zaobaluje do mírových podmínek, že přítomnost „spřátelených“ vojsk z USA nám zaručí mír před probíhajícím konfliktem na Ukrajině. Jenže na čem se chce ministryně Černochová v USA vlastně domluvit, když ani neumí anglicky? Pravděpodobně slíbí naprosto všechno. Mám obavu, že nás současná ministryně obrany zatahuje hlouběji do Rusko – Ukrajinského konfliktu.

Naše republika (potažmo Československo) si za svoji historii užilo dost okupací. Ať už se jednalo o tu Německou nebo Sovětskou (kde byli součástí okupačních vojsk i Ukrajinci). Není tedy žádný důvod k tomu, aby na našem území byla jakákoliv cizí vojenská základna. Naopak, by to zcela jistě nahlodalo veřejné mínění, které je sice pod současným mediálním tlakem možná více nakloněno k přítomnosti cizích vojsk.

Proslýchá se, že Jana Černochová pojede do USA rovněž proto, aby domluvila další dodávky vrtulníků a jiného vojenského materiálu. Můžeme tedy tvrdit, že tam bude jednat s tamním vojenskoprůmyslovým komplexem, kterému jde o dodávky zbraní. Rozuměj, je nutné utratit 2% HDP našeho rozpočtu na obranu, zbrojení nebo i dodávky zbraní Ukrajině. Rozkaz zní jasně: vše vyčerpat!

Co si z toho na závěr vzít? Hlavně ponaučení, že dnes neplatí okřídlené klišé: daruj munici, posílíš mír! Tím se ale dnes řídí současná ministryně Černochová. A nesmíme ani zapomenout na to, že vojenská přítomnost cizích vojsk na našem území může být veřejností vnímána velice negativně. Právě ve vztahu k naší neblahé minulosti.

Pokud by tedy na našem území měla být cizí vojenská základna (rozuměj základna USA), tak o této věci musí rozhodnout lidé. Jedná se totiž o omezení suverenity naší země. Bez referenda se rozhodovalo v roce 1968 o dočasném pobytu Sovětských vojsk. Pokud jsou tedy dnešní demokraté lepší, než tehdejší představitelé KSČ, nebude jim přeci referendum o vojenské základně vadit. Nebo snad ano?