Korupce STANu líbezná

Vládní hnutí STAN se zmítá v korupční křeči. Není to nic nového. Už od doby studenta americké demokracie Jana Farského bylo jasné, že se bude dít něco většího. Adeptů na zatčení bylo zcela jistě hodně. Policie určitě měla v hledáčku více lidí, ale nakonec si přišla pro náměstka pirátího primátora Prahy Petra Hlubučka. Ten už byl podezřelý za své prapodivné byty kdesi ve Španělsku. Jak se ukázalo, byla to jen špička ledovce. Chobotnice se rozkrývá.

Ryba přeci smrdí od hlavy. Můžeme spekulovat, proč šéf hnutí STAN Vít Rakušan tolik po volbách bažil po křeslu ministra vnitra. Celé nám to ale v současné době může být víc, než jasné. Už jen proto, že ještě před nástupem Rakušana do funkce ministra vnitra odešel tehdejší policejní prezident. Proč asi? Celé hnutí STAN je evidentně korupční projekt, který nemá za cíl stabilizovat veřejné finance, ale provést jejich destabilizaci.

Když si to shrneme, tak zde máme Honzu Farského, který je na studiích v USA. Europrávníka Standu Polčáka, který si řekl o peníze v kauze Vrbětice, zesnulého kyperského přítele Věslava Michalika, který měl tajemné firmy na hezkém ostrově. Následuje Petr Hlubuček alias slepičák, který vytvořil mafiánskou síť, která byla čestná, víc, než jsme si mysleli. A v závěsu nezůstává ani Péťa Gazdík, dnes už bývalý ministr školství, který jaksi zapomněl na svůj podíl ve firmě a k tomu vlastnil šifrovaný telefon, což nedokázal vysvětlit. A na všechny tyto kumpány dohlíží (nebo dohlížel) z pozice ministra vnitra Víťa Rýťa.

Hnutí STAN má opravdu problém a to vidíme jen na vysokou politiku. Co teprve menší města, kde je ono hnutí často s někým v koalici. Nejsou podobné aférky i na jiných místech? Jak teď občan má věřit uskupení, který potopilo ve volbách do sněmovny Piráty a nyní si libuje v korupci? Budou Piráti nyní tolerovat vládu, jejíž jsou součástí i s korupční stranou STAN? Bude se jednat o projekt PirSTANostra? A co primátor Hřib v Praze? Vypoví koaliční smlouvu nebo to bude tolerovat? Co tam vlastně na magistrátu onen Pirát dělal? Přeci musel o Hlubučkovi vědět. Nebo snad nic neřídil? Ani bych se tomu nedivil.

Policie samozřejmě mnoho lidí obvinila z korupce, ale ještě nic není uzavřeno. Bude slepičák Hlubuček zpívat? Možná ano, možná ne. Přeci jen se nám blíží naše předsednictví EU, kde jsme se naposledy blýskli rovněž korupční aférkou. Tenkrát to byla ODS a aféra Promopro. Bude naše politická reprezentace pokračovat v těchto šlépějích? Vypadá to, že ano, protože korupce zde jen kvete a to je pravděpodobně i ta hodnota, za kterou se bojuje na Ukrajině