Kdo zapříčinil výbuchy plynovodu Nord Stream?

Když na konci září roku 2022 byly záměrně poškozeny plynovody Nord Stream vedoucí z Ruska do Německa, byl viník jasný. Média, někteří politici, analytici a jiní rádoby odborníci začali spekulovat, že za to může Rusko. Přece plynovody vedou z jeho území. Poškození sice proběhlo poblíž Dánska, ale proč neobvinit Rusko. To dodnes jakékoliv obvinění rázně popírá.

Trochu světla se do celé situace snažil vnést český start-up SpaceKnow, jak to ve svém článku ze dne 12. 11. 2022 potvrdily Hospodářské noviny. Tento start-up analyzoval satelitní snímky z oblasti výbuchů pomocí umělé inteligence. Bylo zjištěno, že za poslední tři měsíce v oblasti míst výbuchů proplulo 25 lodí. Ani jedna nebyla vojenská, dvě z toho měly vypnuté odpovídače a ani jedna nevykazovala žádné znaky příslušnosti k Rusku. Data jsou prý předána kontaktům v NATO. Bylo přislíbeno, že se tím budou zabývat. Opravdu?

Ještě zajímavější je sledovat vývoj samotného vyšetřování. Vyšetřovací týmy mlčí, vše se zametá pod koberec. Nikdo nechce říci, jak to bylo doopravdy. Jestliže to nebylo Rusko, kdo to tedy mohl být? Nabízí se jen několik málo zemí – USA, Velká Británie, Francie. Takové operace umí opravdu jen málokdo. Proč nám dodnes nikdo nic nepředložil? Přeci slibovali, že se tomu podívají na zoubek? Proč dodnes přesně nevíme, jaká byla síla výbuchu?

Ať už poškození plynovodů Nord Stream zapříčinil kdokoliv, tak nejvíce poškozeným je Německo. To právě pomocí těchto plynovodů přepravovalo levný plyn z Ruska. Ostatně původní myšlenka byla, že než se přejde na Green Deal, bude levný ruský plyn použit jako náhrada za uhlí. To poškozením plynovodů padá. Kdo tedy na tom vydělal? Nepochybně vývozci LNG. Paradoxem je, že exportérem zkapalněného plynu je také Rusko, které jej vyváží i do Evropy.

Ten, kdo zamýšlel poškození Nord Stream 1, 2 to jaksi nedomyslel. Jestliže bylo záměrem Německo ještě více připoutat k USA, došlo k opaku a Německo se obrátilo na Čínu. Pokud bylo záměrem očernit Rusko, to se také nepovedlo, protože rovněž vyváží LNG. Za vším může být i spiknutí ochránců klimatu, stejně i jiných skupin. Je otázkou, kdy budou plynovody opraveny. Pokud vůbec. Proč k tomuto tématu mlčí české zpravodajské služby, které jsou jindy tak sdělné? Zatím to vypadá na nekonečný příběh a jeho rozuzlení se dozvíme asi za desítky let.