Fialova přestavba

Fialův vládní Pětipes se vysmívá lidem. Premiér tvrdí, že nikoho nenechá padnout, ale proti narůstajícím cenám za energii dělá velice málo. Do nástupu Babiše k moci v roce 2013 (po předčasných volbách vyvolaných zneužitím Vojenského zpravodajství členy ODS) mohli za všechny nezdary hospodářské politiky ODS komunisté. Od odstavení Babiše z vlády v roce 2021 za vše mohou Babišovy vlády. Mlčí se přitom, že od roku 2015 máme profesionální státní správu, která má zajistit nápady, koncepce, kontinuitu vládnutí. Je tak otázkou, kdo vlastně přišel s nápadem úsporného energetického tarifu a půjčkou polostátnímu ČEZ půjčit 74 mld. Kč, aby nám mohla prodávat draho drahou elektřinu. Je potřeba přestavět stát, společnost a trh. To prostě nevymyslíš. I tohle je součástí pravicové Perestrojky, kterou můžeme nazvat Katastrojkou.

Jako v Protektorátu nás Pětipes místo řešení denních problémů občanů humanitárně bombarduje v mediích dávnými příběhy o válečných hrdinech. Přehnaně připomíná bratry Mašíny, operaci Antropoid nebo Ukrajince. To vše jasně ukazuje na to, že se má odvádět pozornost od něčeho mnohem horšího. V mediálním prostoru se již začíná skloňovat možnost opět zavést poplatky u lékaře, aby si lidé našli několik prací a nespoléhali na stát, který podle expertizy CTHH lze rozvrátit nikoliv válkou, ale dezinformacemi. Ten samý stát, jehož nejčelnější představitel prý nikoho nenechá padnout.

Vláda, která obrazně řečeno zakroutila krkem oligarchovi Babišovi, se bojí dělat rázné řezy ve prospěch obyvatelstva, tak jako to dělá Maďarsko, Německo nebo Francie. Díky tomu máme třetí nejhorší míru inflace z celé Evropské unie. Jelikož vláda účinně ve spojení s ČNB inflaci nebrzdí, tak nás všechny dostává do hluboké pasti. Když opatření proti inflaci funguje jinde v Evropě, tak proč se neinspirovat jinde? Pravděpodobně to náš vládní Pětipes neudělá, protože hledá vskutku české řešení pod heslem Jelcinova předsedy vlády Viktora Černomirdinova: „Mysleli jsme to dobře, ale dopadlo to jako vždycky“.

V novoročním projevu v roce 1990 Václav Havel záhy po jeho zahájení prohlásil: „Naše země nevzkvétá“. Bylo to po úvodní větě: „čtyřicet let jste v tento den slyšeli …jak jsme všichni šťastni, jak věříme své vládě a jaké krásné perspektivy se před námi otevírají.“ Ani nevěděl, jakým byl prorokem. Jestliže v roce 1990 pomalu končila éra Perestrojky a Glasnosťi ve smyslu, že mnoho věcí nefungovalo, tak o více jak 30 let později se nacházíme v podobném období. Pouze vládne někdo jiný, ale podobnými metodami, které nás vedou opět na scestí, které končí Katastrojkou. Zde by se dal použít jeden známý výrok: „historie se opakuje. Jednou jako tragédie, podruhé jako fraška. Mám obavu, že nyní nás čeká tragédie, protože rok 1989 byl fraška.