F-35 a Pravčická brána

Již několik dní hoří národní park České Švýcarsko. V boji proti běsnícímu živlu, který za sebou zanechává spálenou zemi (podobně jako současná vláda Patra Fialy) bylo nasazeno mnoho jednotek požární ochrany. Nicméně v boji proto lesnímu požáru nám něco podstatného schází. Chybí nám vrtulníky a letadla, která by shazovala vodu na požár.

Namísto toho, aby vláda koncepčně uvažovala nad tím, co s touto zapeklitou situací dělat, tak požádala o pomoc Itálii, která vlastní několik hasicích letounů. Ty přiletěly na jeden den, protože posléze se musely vrátit hasit požár domů. Na pomoc přiletěly aspoň stroje ze Švédska, byť jsou to vysloveně tintítka například proti ruskému vodnímu bombardéru Berijev. Když zuří rozsáhlý lesní požár, tak potřebujete mít hasicí letadlo. Proč jej Česká republika nemá ve svém arzenálu? Prý není potřeba, hoří zatím jen někdy. Ale s klimatickou změnou budou požáry narůstat. Bohužel.

Vláda však chce nějaká ta letadla objednat. Všude prosákla zpráva, že to nebudou vodní bombardéry nebo hasicí letadla, ale nosiče jaderných zbraní, americké stíhačky F-35, které nás jako útočné zbraně prý ochrání před nepřítelem. Jak nás ale ochrání před dobrým sluhou, ale zlým pánem, ohněm? Třetina České republiky je pokryta lesy a ty mohou v létech, jako bylo toto, vzplanout, stejně jako les v Českém Švýcarsku. Bylo by tedy logické mít v arzenálu letky Ministerstva vnitra alespoň pár (z hlediska pohotovosti) hasicích letadel. Nebo snad budou F-35 bombardovat Pravčickou bránu vodou?

Logika věci praví, že musíme chránit svoji přírodu, své bohatství, své občany. K tomu nám těžko pomohou stíhačky F-35, které jsou vlastně jen dalším tunelem na Ministerstvu obrany. Skoro to vypadá, že v České republice za každé pravicové vlády operuje nějaký agent vojenskoprůmyslového komplexu USA. Je to někdo, kdo říká, že potřebujeme za každou cenu zbrojit bez ohledu na nebezpeční, které na nás číhá denně. Tím nebezpečím není Rusko, ale příroda se svými živly.