Dezi švábi

          Americký internetový gigant Google si chce posvítit na šíření dezinformací. Vytvořil k tomu skupinku lidí, která prý má hledat takové informace, ze kterých by později mohla vzniknout dezinformace. Zní to až děsivě, když někdo nebo něco (algoritmus), bude posuzovat, z čeho vznikne dezinformace. Google sáhl k tomuto kroku kvůli válce na Ukrajině. Jenže proč k něčemu takovému nesáhl již dříve? Předpokládá snad Google, že válka potrvá dlouhou dobu? Co když skončí dříve, než očekává? Proč k podobnému řešení nesáhl například při migrační krizi 2015? Že by se to nehodilo do krámu? Vypadá to tak. Pro Google je dnešní demokracie jen kšeft. Ta nemá nic společného s vládou lidu. Vládnou buď korporace, korupce nebo oligarchie.

          U nás s podobným nápadem souhlasí Vít Rakušan, který nedávno na své oficiální facebookové stránce napsal následující: „S bojem proti terorismu, extremismu a kybernetické kriminalitě to myslíme vážně. Jsem rád, že policie připravila vznik nové elitní jednotky, která se těmhle velmi aktuálním hrozbám bude naplno věnovat. Což se nebude líbit extremistům, teroristům a různým proruským švábům, na které si právě tahle jednotka bude chtít posvítit. Vznik jednotky je výsledkem dvouleté práce policistů a státních zástupců v rámci skupiny REFORMA.“ Vypadá to, že jsme se obloukem vrátili o 80 let nazpět, kdy se používala hodně podobná rétorika.

            Bude zajímavé sledovat, jak se úsilí na potírání dezinformační scény odrazí v našem právním řádu. Již víme, že vládní Pětipes začal určitý zákon připravovat. Inspiraci tato vláda našla v první republice, kdy cenzura byla běžná navzdory heslu na prezidentské standardě, že Pravda vítězí. Již 30 let Česko prochází modernizací návratem do minulosti, takže si v budoucnu sice budete moci myslet, co chcete, ale o tom, jak si to budete myslet a kde svůj názor smíte vyslovovat, bude rozhodovat velký bratr napojený na ministerstvo absolutní pravdy. To je to samé ministerstvo, kterému dnes šéfuje hlava ryby hnutí STAN, Vít Rakušan. Pryč jsou sice doby strachu Rudolfa Baráka, nastává však doba temného absolutismu Víta Rakušana.

            I dezinformace je určitým typem informace, ostatně jako různé informace kolující po internetu. K tomu, že vznikají a kolují, přispívá hlavně současná vláda. Její permanentní boj s Babišem i po volbách doléhá na všechny. I P. Fiala je člověk, posoudí Google jeho vyjádření jako předsedy vlády jako dezinformace? Přeci jen těžko za vše může minulá vláda tolerovaná komunisty. Nebo budou filtrovány ty zprávy, které poukazují na problémy s Ukrajinci na našem území? A jak tomu bude s informacemi například z Nizozemska, kde se střílí do stávkujících zemědělců? Vypadá to, že Fialova vláda chce zavést oxymóron: totalitní demokracii.