Demonstrace a právo veřejného zdraví (Covidová tyranie?)

V neděli 10. 1. 2021 se na Staroměstském náměstí sešlo několik tisíc lidí, aby demonstrovali proti současným vládním nařízením ohledně koronaviru. Do jisté míry demonstranty chápu. Restrikce, zákazy a omezení trvají již dlouho. Často jsou protichůdné, selhávající nebo platí jen pro někoho. Nicméně si musíme všichni uvědomit, že současná situace je zcela unikátní problém, se kterým se perou všechny země a vlády. Existují různé přístupy k řešení současného problému, ale ve své podstatě všechny vycházejí z přístupu zavádění karantény a omezení. Vždy, když něco omezuji, tak se to nebude líbit. Dnešní společnost se utvořila do podoby, kdy se všichni dovolávají různých práv, ale je upozaděna povinnost třeba směrem k celé společnosti a to třeba právě v rámci ochrany veřejného zdraví. Z logiky této věci plyne, že je nesmyslné, aby vláda tolerovala tisíce lidí na demonstracích a zakazovala chodit do škol, hospod nebo turismus. Ponechme stranou základní právo na shromažďování, protože všechna práva jsou postavena na jednu a tu samou úroveň, ale právo na ochranu veřejného zdraví je přeci ad hoc postaveno na nejvyšší příčku. Pokud bychom tedy jednotlivá práva srovnali pod sebe, protože mají všechny stejnou váhu, tak právo na ochranu veřejného zdraví napíšeme na první místo. Všechna ostatní práva – shromažďování, vyjádření názoru atd. by byla až za ním.
Druhou možností, kterou občas skloňují někteří lidé je možnost nechat společnost promořit a virus nechat volně působit s malými nebo žádnými omezeními. Tohle je ale naprostý mýtus, který nikde nefunguje. Budiž nám v tomto případě varování z doby Španělské chřipky, kdy byla omezení jen velice malá a jak virus prošel celou populací, tak to stálo život mnoha desítek milionů lidí. Tomu se snaží současné restrikce předejít. Lze tedy tvrdit, že jedině omezení a ochrana těch nejzranitelnějších je řešením, jak se se současnou situací vypořádat. Ono to zdánlivě vypadá, že je vše v pořádku a nic moc se neděje. Mnoho lidí se nechává ukolébat, že mě se to netýká, nemohu se přeci jen tak nakazit. To ale není pravda. Osobně znám několik případů, kdy lidé jezdili jen do zaměstnání a zase domů. Nikde se zbytečně nezdržovali a stejně byli nakaženi. Někteří dokonce s fatálními následky. V této části úvahy by mě zajímalo, co bude hlavní ikona demonstrací Daniel Landa (potažmo druhá ikona, exprezident Václav Klaus – mimochodem právě bývalý prezident je ryzí konspirátor, který prohlašuje, že neexistuje globální oteplování a nyní se vrhl do oblasti podceňování současné situace a to jen aby se zviditelnil, případně aby zviditelnil stranu svého syna – vše je propojeno a v zákrytu vždy hledejme něčí zájmy) dělat, až jej virus také někde překvapí? Změní názor na současnou situaci? On sice nepopírá existenci koronaviru, ale nevěří tomu, že restrikce něčemu pomohou. Představme si modelovou situaci: na demonstraci, která se svolává na protest proti současným opatřením, dorazí tisíce lidí. Je jasné, že se nemohou dodržet základní epidemiologická opatření (roušky nebudou mít na protest a rozestupy nebudou moci dodržet) a virus se začne mezi demonstranty šířit. Kdo ponese odpovědnost za případná úmrtí jedinců? Nemusí jít nutně o ty, kdo se demonstrace zúčastní, protože infikovaní lidé mohou nakazit někoho z rizikových skupin, který posléze zemře. Odpovědnost by z logiky věci tedy měla padnout na ty, kdo demonstraci svolali, protože oni jsou zodpovědní za dodržování různých omezení a opatření. Je tedy morální demonstrovat proti něčemu, co má zamezit šíření nemoci a případným úmrtím? Každý si odpovězte sám.
Věřím, že vláda a odborníci takovým podobným demonstracím neustoupí, protože se jedná o marginální a nátlakovou skupinu (můžeme se na to podívat optikou lobby), která chce rozhodovat o dění ve společnosti, ale již nechce nést žádnou odpovědnost za to, co případné silné rozvolnění způsobí.  Nicméně rozumím oněm protestům, protože naše restrikce jsou často vytvořeny jen pro někoho. Jestliže tedy někdy těžkooděnci rozhánějí nelegální party někde v Praze, tak by z logiky věci měli postupovat stejně i u případu demonstrace, kde se nebudou dodržovat základní opatření a restrikce. K tomu ale nedojde, protože naše demokracie je postavena na dodržování práva na shromažďování a právo na ochranu veřejného zdraví je upozaděno.