Bratři zabijí Oskara?

Česká kinematografie vyslala do boje o Oskary do USA bombu. Česká zbrojovka se jmenuje Colt a díky střelbě ve školách to jistě bude třeba i oceněno Oskarem pro Bratry. Ano, je tomu skutečně tak! Film o bratrech Mašínech: Bratři se chce rovnat filmům, které v minulosti obdržely Oskary. Film je zasazen do začátku 50. let 20. století, kdy se skupina bratří Mašínů snaží prostřílet na Západ. Dle autorů filmu se jednalo o jeden z největších příběhu studené války. Snad právě proto bratři Mašínové bojovali. Jenže dostat se na vysněný západ šlo i bez toho, aby zabili hned několik nevinných a bezbranných lidí. Jednalo se o dobu, která byla prodchnuta špionážemi, nepřátelstvím dvou bloků. Netvrdím, že se jednalo o idylku. Přeci je několik málo let po válce a společnost se vyrovnává s traumatem druhé světové války. Nepřátelé a kolaboranti byli snad všude.

V této souvislosti, se sluší připomenout, že bratři Mašínové byli skutečně vrazi. Zavraždili totiž strážmistra Jaroslava Honzátka, dále účetního Josefa Rošického ze Žlebů a poté zabili několik lidí v Německu. To jsou hrdinové? Takové lidi chce film Bratři vyzdvihovat pro jejich hrdinství? Zde je dobré zmínit, že v minulosti československá a posléze česká kinematografie vyprodukovala několik zajímavých filmů: Obchod na korze byl o vztahu Slováků k Židům, Ostře sledované vlaky o vztahu Čechů k Němcům, Kolja byl o vztahu Pražáků k Rusům. A film Bratři? To je film o Američanech. Bratři Mašínové totiž po svém útěku získali americké občanství. Takže bych se ani nedivil, kdyby film obdržel Oskara. Ale zpět k problému bratří Mašínů.

Na rozdíl od „nepovedených“ synů byl hrdinou jejich otec Josef Mašín, který byl v odboji za druhé světové války. Působil v odbojové organizaci Tři králové. Pokud ale někdo chce obhajovat, že zde byl nějaký protikomunistický odboj, respektive třetí odboj, tak evidentně nezná historii. Odboj se dle mého názoru typicky vede v nějakém válečném konfliktu, tak jako za obou světových válek. Nejsem si vědom, že by nějaká horká válka na našem území byla po roce 1948? Pouze zde existoval uměle vytvořený konstrukt Studené války. Z této logiky nemohou být bratři Mašínové bráni jako odbojáři a už vůbec ne jako hrdinové.

Podívejme se na jeden zajímavý myšlenkový experiment: když budu bojovat proti současnému režimu a to i za cenu nějakých zločinů, například pozvednu zbraň, a to jen proto, že se současným systémem nesouhlasím, tak budu někdy v budoucnu také označen za odbojáře? Je to stejná logika jako v případě bratří Mašínů, akorát posunuta do jiné reality. Možná se v budoucnu dočkáme jiných ikon minulosti, protože zcela jistě „někdy“ dojde ke změně systému. Chápu, že doba po roce 1948 nebyla zrovna růžová, hlavně v 50. letech, ale účelově překroutit dějiny dle vítězů umělého konstruktu studené války, je opravdu tristní a jedná se o ryze tendenční věc. Jak by tedy v dnešní době reagovali a postupovali bratři Mašínové? Pozvedli by zbraně proti současné vládě Petra Fialy? 

Už tři desítky let se vyrovnáváme se svoji vlastní minulostí. Neustále jsme konfrontováni s tím, že minulost byla špatná a je hodná odsouzení. Této věci právě slouží Ústav pro studium totalitních režimů, který účelově vytváří minulost. Mají nám minulost předkládat takovou, jaká byla, ale často to nedělají. Jinak je vytváření jakýchkoliv podobných ústavů ryze účelové, aby se nastupující systém obhájil ve vztahu k minulosti. V celé věci vidím jen účelovost, protože vzít do ruky zbraň a zabít nevinného člověka v jakékoliv době, je prostě vraždou. Na tom nikdo nic nezmění. Zabojují nebo zabíjí Bratři Oskara?