Blokuj jako Putin

Doménové sdružení CZ.NIC pár dní po začátku války na Ukrajině zablokovalo několik blogů a webů, které jsou dle našich bezpečnostních složek „dezinformační“ navzdory znění čl. 17 odst. 2 Listiny základních práv a svobod: „Každý má právo vyjadřovat své názory slovem, písmem, tiskem, obrazem nebo jiným způsobem, jakož i svobodně vyhledávat, přijímat a rozšiřovat ideje a informace bez ohledu na hranice státu.“ Inu, jako v Putinově Rusku? Naše média sice tvrdí, že tamní cenzurní úřad Roskomnadzor zakázal přístup na některé zahraniční webové stránky, ale i na ty se bez problémů dostanete přes VPN, tedy virtuální připojení. Tuto skutečnost potvrdil i mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. Dokonce prohlásil, že i on sám využívá VPN, protože to není nijak zakázané. V této souvislosti je tedy nutné si položit otázky, proč naše vláda a společnost CZ.NIC, zájmové sdružení právnických osob natvrdo blokuje některé stránky? Že by se jednalo o ryzí cenzuru názoru? Nepochybně. Nesmíte si totiž myslet nic jiného, než si myslí vláda a její bezpečnostní složky. To zejména, když si ve stanovách sdružení přečteme, že „předmětem podnikání sdružení je a) Výroba, obchod a služby neuvedené v přílohách 1 až 3 živnostenského zákona; b) Výroba, instalace, opravy elektrických strojů a přístrojů, elektronických a telekomunikačních zařízení.“ a že „Sdružení zejména a) provozuje a rozvíjí doménu nejvyšší úrovně ccTLD CZ; b) provozuje a rozvíjí důvěryhodnou, bezpečnou a stabilní informační a komunikační infrastrukturu včetně vývoje a podpory rozvoje internetových služeb, a to především prostřednictvím inovativních projektů s otevřeným zdrojovým kódem; c) šíří a podporuje výuku, vzdělávání, osvětu a diskusi o aspektech internetových technologií; d) zabývá se zvyšováním úrovně kybernetické bezpečnosti.“

Ovšem boj o informace se odehrává i na platformě Wikipedie, která je volně dostupná a naprosto volně upravitelná. Z toho plyne, že se na této stránce, která se nazývá tetička Wiki může vyskytnout mnoho podivných informací, a naopak jim mnoho může scházet. Kde jsou čeští elfové financovaní z rozpočtu Rakušanova Ministerstva vnitra, kteří po takovýchto věcech pátrají? Evidentně jsou schopni někoho označit za dezinformátora, ale americkou Wikipedii editovanou Čechy nechávají bez povšimnutí. Říše lží se nafukuje do své obludnosti šíření pravdivých lží.

Namísto toho, aby naše vláda blokovala weby podobně, jako je blokují v Rusku, tak sahá po utváření zákonů, které budou umožňovat zavírat různé blogy a weby. Nezapomněla dokonce vytvořit zvláštní post pro boj s dezinformacemi. Rozuměj post pro člověka, který bude rozhodovat o tom, co je informace a co dezinformace. Nebudou o tom rozhodovat algoritmy internetu, ale člověk podle toho, jak anebo s kým se vyspí, nebo podle toho, co a kdo se mu libí. Případně jaký dostane povel z nejvyšších míst. Ještě na konci 80. let minulého století jsme si stěžovali, že zde máme cenzuru a nemůžeme si říkat, co chceme, ale aspoň jsme si mohli myslet, co jsme chtěli.

Začíná hon na dezinformátory? Kdysi zde probíhal hon na informátory, kteří zrazovali naši vlast ve jménu Západu. Dnes se blokují stránky, blogy, které přinášejí jiný názor na Východ. Přesně ten samý Východ, který je dnes ekonomicky mnohem dál než kdysi vysněný Západ se svoji demokratickokapitalistickou společností. Zablokují v brzké době i takové weby, které například přináší zpravodajství z Číny nebo Turecka? Možná ano, protože dle logiky výkladu naší vlády se jedná o propagandu, ale již zapomínají dodat, že i naše vláda s vysněným Západem šíří svůj typ propagandy v podobě nálepkování Východu. Místo stalinismu a mccarthismu přichází rakušanismus?