Zmocnění

Levice ve sněmovních volbách zažila největší krach. Takový jsem nepředpokládal ani já sám. Čekal jsem jistý sestup, ale takhle dramatický ne. Česká republika se vydala cestou řízení státu jako firmy. To bohužel značí, že postupně bude docházet k likvidování státu jako celku a zejména to bude znamenat postupnou privatizaci základních pilířů sociálního státu. Již to nebude Česká republika, kde se u moci střídala pravice nebo levice. Bude to země, kde se vše postupně začne řídit příkazy a nařízeními. Ostatně tímto způsobem se přeci řídí firma. Nebo se snad pletu? Ve firmě vám šéf nařídí to a to. Tohle je prostě realita. Jenže stát se řídí jiným způsobem. Ale to chce hnutí ANO spolu například s Piráty úplně změnit. Jedni říkají, že sníží počet zákonodárců na polovinu, aby se prý ušetřilo. Druzí zase říkají, že je nutné úplně změnit volební systém atd. Jenže kolik ušetříte? Téměř nic. Navíc je v tom velké nebezpečí, protože se opět přiblížíme k podobenství firmy, ale co bude ještě horší, tak se přiblížíme k jisté verzi autoritářského systému.

Z historie známe případy, kdy populistická rétorika vedla k nástupu různých autoritativních stran. Uvedu klasický příklad z Německa 30. lete 20. století. V té době začal velký nástup nacistů. Chápu, že někdo může říci, že je to stará věc, ale jedna paralela existuje. Touto paralelou je tzv. zmocňovací zákon, který veškerou moc předá buď jednomu člověku, nebo úzké skupině lidí. Tím pádem je naprosto eliminována zákonodárná i kontrolní moc Parlamentu a fakticky začíná vládnout úplně někdo jiný. Zmocňovací zákony se používají často v době válek, ale pokud je mír, tak později vedou k nějakému kolapsu a nástupu „tvrdé ruky“. Upozorňuji na tuto paralelu záměrně, protože hnutí ANO se do jisté míry chová tak, že ono by chtělo vládnout samo a zmocňovací zákon by tomu ještě více nahrál.

Co očekávat od budoucnosti? Dovolím si tvrdit, že dobře už bylo. Heslo, ANO, bude líp, zde neplatí, protože postupně se začne privatizovat stát jako celek. Veškeré atributy, které stát vlastnil, budou postupně vhozeny na volný trh a jednotlivci se na nich budou snažit co nejvíce vydělat. To je osud České republiky jako firmy. Bohužel. Komunistická levice musí opět najít nový dech a představit jasná a často také radikální řešení problémů.

Voliči rozhodli, jak rozhodli. Je to nutné respektovat a dále s tím pracovat. Musí se bránit stát jako celek, protože pokud vše bude postaveno na bázi privatizace a tvrdého kapitalismu, tak na to doplatí naprosto všichni. Ostatně o to tady celou dobu jde pravicovým stranám – privatizovat zdravotnictví, sociální oblast, důchodový systém. Nemyslete si, že hnutí ANO je levicovým uskupením. Nikdy jím nebylo. Nyní je klasickým pravicovým uskupením a bude jen otázkou času, kdy začne prosazovat model řízení jako firmy. Poté snad lidé prozřou a nebudou dávat na jednoduchá a populistická řešení. Ať už je nabízí kdokoliv.