Zkrachovalá vysoká škola jako vzor Fialovy vlády

Jedním z horkých bramborů diskusí o státním rozpočtu jsou výdaje na vědu. Fialova vláda chce seškrtat výdaje, včetně vědeckých, neboť nechce zvýšit příjmy státu zdaněním nejmajetnějších osob a velmi ziskových korporací. Je to pochopitelné, pravicová vláda nechce přijít o své sponzory, chlebodárce. Raději tedy seškrtá důchody seniorům, zničí sociální stát, podfinancuje státní zaměstnance a mimo jiné ještě přiškrtí vědu. Výzkum má v příštím roce přijít asi o desetinu výdajů, z toho univerzity mají ztratit 2,1 miliardy a Akademie věd o 600 miliónů. Možná to bude nakonec trochu méně nebo naopak více.

Podívejme se, jak vládní velikáni provozovali jednu zkrachovalou vysokou školu, abychom pochopili jejich vzorový přístup k vědě a vzdělávání. Je to skutečně názorná ukázka. Kutnohorská soukromá vysoká škola politických a společenských věd (Academia Rerum Civilum), též KSVŠPSV (ARC) skončila v propadlišti dějin. Před lety vyzdvihovaná škola nakonec díru do světa českého školství neudělala. Spíše jde o černou díru devalvující akademiky z veřejných vysokých škol, kteří projekt zaštítili.

V principu šlo o podnikatelský lis na peníze jako v případě některých dalších neblaze proslulých soukromých škol vygenerovaných po roce 1989. Škola udělovala například manažerské tituly typu MBA. Škola KSVŠPSV měla původně sídlo v Kolíně a později přesídlila do daleko prestižnějšího sousedního města, které je na seznamu UNESCO – Kutné Hory. Škola si za místo svého působení zvolila honosné prostory Galerie středočeského kraje a Jezuitské koleje, abychom v tom neměli temno.

Škola jako ze žurnálu. V její vědecké radě byli například současný ministr vnitra Vít Rakušan (předseda STAN) a předsedy vlády Petra Fialy (předseda ODS). Město Kolín mělo jako původní místo školy smůlu, že je rodným městem ministra Rakušana, který v něm byl hodně činný. Za vše citujme třeba článek: „Kšefty pro kamarády z Kolína. Jak Vít Rakušan najímal právníky bez soutěže“. Asi to bylo součástí toho, co média označovala jako mafiánské praktiky ve STANU, které smetly značnou část vedení tohoto politického uskupení. Ve vládě je však kupodivu dál, jak by se nic nestalo. Premiér Fiala patrně vyslal signály, že je vše v pořádku, že mu mafie nevadí.

Pojďme však dále k vrcholné personální výbavě zkrachovalé vysoké školy. V seznamu dohlížejících osobností školy figurovalo i jméno bývalého starosty Kutné Hory Martina Starého. Jako valná většina pravicových politiků zaštiťující se odpovědností k čemukoliv, on i další svorně tvrdí, že o finančních problémech školy nic nevěděli. Když se zapojili do takového projektu, asi toho opravdu moc nevědí a v hlavě nemají.

Jaká byla asi úroveň tohoto zkrachovalého podnikatelského „vzdělávacího“ projektu? Celé se to nápadně podobá současné situaci v naší republice, kterou řídí členové tamní vědecké rady, a to s podobnými výsledky.

Tím to ale nekončí. Ve vládě Petra Fialy sedí absolventka této „nejprestižnější“ vysoké školy v Kutné hoře. Je jí Helena Langšádlová (TOP09), ministryně bez portfeje s odpovědností za vědu, výzkum a inovace. Nehledě na to, že v reálu působí dosti bez odpovědnosti. Jaké bylo asi její vzdělání na této vysoké škole? Jakou měla paní ministryně docházku? A co známky? Nebo poznámky? Po Plzni, kde se podivné studování také dříve ujalo, jsme se posunuli do královského města Kutná Hora.

Vědci a občané by čekali, že paní ministryně určitě bude snášet zlatá vejce, když se snaží povznést českou vědu na světovou úroveň. Jistě jí v tom pomáhá její největší životní praxe, kdy vedla penzion. Ale nějak o ní není v oblasti inovací ani vidu, ani slechu, a to je absolventkou tak prestižní vysoké školy jako KSVŠPSV. Je však nutno dodat, že se zapsala do historie české vědy, když podporuje ideologickou cenzuru.

Honosná vědecká rada, absolventi jako z fakult prestižních veřejných univerzit a přeci jen pád a konec. Ústředním studijním programem byla politologie. Jak jinak, když byl ve vědecké radě sám nejvyšší politolog – Petr Fiala, o jehož odborném díle se však v médiích raději ani nemluví. Není absolventem vysoké školy v Kutné Hoře také někdo jiný ze současných vládních kruhů? Jestliže se vědecká rada věnovala vzdělávací stránce školy, kdo obsluhoval tu ekonomickou? Neradil tam někdo z vlády, jak s ekonomikou mají zacházet? Nebo scházet? Každopádně jeden její výsledný produkt je jasný. Je jí absolventka tetka z TOP09, která má tu drzost, že rozhoduje o podmínkách vědecké práce tisíců českých vědců.

Proč před paní ministryní pro vědu panáčkovali různí akademičtí hodnostáři? Kvůli ideologickému souznění? Líbila se jim Fialova politika pro slušnolidi a neuvědomili si, jaké bude mít zcela jasné dopady na výzkum? Proč se nepoučili z dřívějších Topolánkových a Nečasových škrtů? Naivní přístup úzce zaměřených výzkumníků, kteří se později dostali do manažerských pozic, z nichž jednají s vládou, sklízí své plody. Proti trojkoalici a dvojkoalici, které pak sestavily vládu, měli protestovat už v předvolební kampani do sněmovních voleb. Doufejme, že se vzpamatují, napíšou protestní dopisy a půjdou demonstrovat proti vládě do ulic.