Zase ty fronty…

Je 17. června roku 1988 a předsednictvo ÚV KSČ řeší nedostatek toaletního papíru. Příčinou akutního nedostatku této věci denní spotřeby byl požár v Harmaneckých papírnách na jaře téhož roku. Krom toho byl na vině i špatný plán. Je doba Přestavby, nového myšlení a nic nejde podle plánu. Akutní nedostatek toaletního papíru trvá v polovině roku 1988 tři týdny. Nakonec byla krize zažehnána i dovozem. I tak se ale stály dlouhé fronty na toaletní papír.

Jiným důkazem existence fronty byly ty na exotické potraviny. Fronty na banány byly běžným jevem, stejně třeba fronty na mandarinky. Jak si posteskla jedna dělnice v pořadu Sondy ze Žďáru nad Sázavou: „kdyby kolegyně nebyla na nákupech v Praze, tak ani nevíme, jak mandarinky chutnají“. Přestavba, v sovětské terminologii Perestrojka byla v plném proudu.

Po roce 1990 se zdálo, že jsme se front zbavili. Byly prý jen v socialistickém hospodářství, kdy bylo mnoho nedostatkového zboží. Začala se budovat rozvinutá kapitalistická společnost. Ta sice nebyla tolik lemována frontami na konzumní zboží, ale jiným typem front. Zejména na Úřadech práce. Jedny fronty jsme vyměnili za ty druhé. Socialistické za kapitalistické.

Tím to ale zdaleka nekončí. Po více jak 30 letech od problémů spojených s nedostatkem toaletního papíru se objevuje nový fenomén. Už se nestojí fronty na nedostatkové zboží – všude je hojnost. Stojíte však frontu na nedostatkovou veřejnou službu. Tu, kterou by vám měl zajišťovat stát, kraj nebo obec. Ano, narážím zde na problém lékařů – zubařů, dětských lékařů a obvodních lékařů.

Je 1. listopadu roku 2022 a v Hustopečních u Prahy vznikla dlouhá fronta. Nečeká se ale na toaletní papír, nýbrž na zaregistrování k zubaři. Ve frontě se tísní stovky lidí. Někteří dokonce už jsou zde přes noc, aby se mohli zaregistrovat. Základní veřejná služba (dostupné zdravotnictví) pro všechny je nedostatkem. Vláda tyto věci neřeší a nacházíme se v podobném „bordelu“ jako v roce 1988. Akorát naruby.

Případ fronty na zubaře v roce 2022 jasně ukazuje na selhání veřejné politiky. Zavírání očí před tímto problémem ukazuje, že tričko, které se stalo symbolem voleb v roce 2021, bylo výsměchem. Mnozí pravicoví politici (ale i umělci, herci) měli tehdy na tričku napsáno: „Už nikdy fronty na banány“. Tričko bylo vyrobeno spolkem Dekomunizace. Stejným spolkem, který se současným ministrem vnitra Rakušanem nechal pověsit na budovu ministerstva vnitra vlajku v s podobiznou Putina v pytli na mrtvoly.

Hlavně, že nemáme žádné fronty na banány! Prohlašují pravicoví politici. Máme ale fronty na lékaře! To je náš svět. Nové fronty v kapitalismu českého typu. Vítejte v období Katastrojky. Katastrofální přestavby na nový systém pod vedením nečeského premiéra, který je derniérem – Petrem Fialou, posledního dějství nedostatku veřejných služeb.