Záchrana je na cestě! SPOLU opět do boje: Fiala, svetry a nevyhnutelné sliby

Roky utíkají, svět se mění, ale v české politice zůstává některé věci jisté. Na obzoru jsou volby a se stejnou energií, jako když člověk na konci měsíce počítá, jestli mu zbývá na nájem, se do boje o Poslaneckou sněmovnu znovu pouští slavná trojice ODS, TOP 09 a KDU-ČSL pod značkou SPOLU. Ano, čtete správně. Zřejmě si říkají: „Když to fungovalo minule, proč by to nešlo znovu?“

Samozřejmě, nemůže chybět ani samotný premiér a duchovní guru tohoto hnutí Petr Fiala. Jen málo lidí by v jedné kampani dokázalo říct tolik neuvěřitelných slibů, na které se hned po volbách zapomnělo, a ještě u toho vypadat, jako by to byl vlastně plán. Vzpomínáte si? Minule nás ujišťoval, že když už bude opravdu nejhůř, postará se stát. A jak to dopadlo? Všechno na Ukrajinu, Češi to unesou. Inu, každému svému slovu dostál... minimálně v tom, že nám ukázal, jak rychle se dá na všechno zapomenout.

A pak tu máme Markétu Pekarovou Adamovou, která nás přesvědčila, že když na zimu nebude na energie, může se aspoň investovat do kvalitního svetru. „Drazí voliči, to, že mrznete, není koneckonců naše vina, ale spíš váš problém. A teplý svetr? To je řešení pro chladné večery a vy jste přece SPOLU na všechno dostatečně silní!“ Těžko říct, jestli lidem doporučuje svetry, protože tomu věří, nebo proto, že nic ji lepšího nenapadlo. Pravděpodobně to druhé. Kdo ví, možná nás v příští kampani naučí, jak si postavit stan v obýváku, aby se udrželo víc tepla.

A samozřejmě nesmíme zapomenout ani na Marka Výborného, dalšího neodmyslitelného pilíře SPOLU, jehož hlavní politická činnost spočívá v obhajobě agrárních politik tak barvitě, že ho někteří přezdívají „tiskový mluvčí ministerstva zemědělství.“ Výborný působí spíš jako klidný ochránce českých polí než politický reformátor, ale co na tom. Ve SPOLU zkrátka musí mít i role, které veřejnost neohromí, ale zato uklidní – alespoň do doby, než přijde sklizeň hlasů.

Takže se těšme. ODS, TOP 09 a KDU-ČSL opět kandidují SPOLU a slibují, že nám zaručeně přinesou... no, něco. Co přesně? Je to takové hnědé a zrovna to nevoní, ale na to se můžeme podívat v dalším ročníku „Překvapivých volebních slibů.“ Takže mějme teplé svetry připravené, skepse do pohotovosti, a s radostí sledujme, jak nám SPOLU nabídne to, co jsme ještě nikdy nechtěli slyšet.