Vraťme zpátky devadesátky!

Pohonné hmoty v naší zemi stále zdražují. Vládní Pětipes sice původně chtěl ulevit odpuštěním spotřební daně o 1,50, - Kč, ale celé se to minulo účinkem. Bylo to jen vrtění daní. Je to důkaz chaotičnosti vládní politiky, nebo je to celé záměr? Buď nám vládnou diletanti, nebo korupčníci. Prašť nebo uhoď. Kdo tedy může za drahý benzín?

Když se vrátíme v čase, zjistíme, že od doby divoké privatizace z devadesátých let minulého století náš stát sice vlastní prosperující pivovar, ale nevlastní žádné rafinerie. – Jak zvláštní to příklad českého strategického zájmu. Vše se prodalo oligarchům z Polska nebo Maďarska. Privatizace státního majetku se dnes nazývá „velkou loupeží“ a z to doby panství ODS pochází i termín, který se dnes opět objevuje na scéně – kmotr (Neplést s Babišovou masnou, kterou ODS, STAN a TOP 09 kritizovala v předchozích dvou volebních obdobích). 

Co brání Pětipsu chránit naše občany, jako to dělá Maďarsko nebo jiné státy se svými lidmi? Proč jde cestou zmateného Pětipsa, který vymýšlí nesmyslné mutace, které nemohou fungovat, když stát nemá žádný vliv na rafinerie? Že by někdo chtěl vydělat kmotrům, kteří jsou napojení na některé vládní strany? Otázek je více, než odpovědí a ani CTHH (Centrum proti terorismu a hybridním hrozbám při ministerstvu vnitra), ani vládní zmocněnec nenabízí odpovědi. Pokud by postižený Pětipes chtěl situaci skutečně řešit, tak už jsou ceny pohonných hmot dávno zastropovány a nenechává v naší zemi řadit neviditelnou ruku trhu, než je tomu v jiných zemích EU. Ale co si myslet o vládě, která se ve svém programovém prohlášení zavázala, že bude navazovat na havlistickou politiku humanity? Z toho můžeme dovodit, že bude navazovat na pověstné devadesátky, kdy se zde kradlo jako na běžícím pásu. Vládní představitelé a jejich kmotři volají: vraťme zpátky, devadesátky!

Když jsou drahé vstupy, musí se to logicky odrazit ve výstupech. Pokud se zavede stálá cena benzínu, tak nebude problém pro řidiče. Je zde ale problém s možným zneužíváním ze zahraničí. Ale i s tím se Maďarsko vypořádalo po svém, aby výhodu požívali jen lidé pobývající v Maďarsku. U nás to však vypadá, jako kdyby vládní představitelé snad měli v petrochemickém průmyslu nějaké akcie. Nebo akcie mají jejich kmotři?

Vláda zavelela k obratu, když zahodila ideu lidských práv a o ropě i plynu začala vyjednávat s takovými zeměmi jako Katar nebo Saúdská Arábie, kde jsou lidská práva jen cárem papíru. Takže vládní Pětipes je v myšlenkovém rozporu, kdy se na jedné straně vyskytují kmotři, kteří potřebují přístup k penězům a na straně druhé naštvání občané. Kdo zvítězí? Pravda a láska nad plynem a ropou? Nebo pravicová lež s kmotrovskou politikou? Ať už jedno nebo druhé, tak už nyní je jasné, že vládní Pětipes je nejhorší českou vládou od roku 1993 a to nepočítám ty od roku 1918, protože i ty Petr Fiala, Vít Rakušan nebo Ivan Bartoš pohodlně trumfnou. Vítejte v pokračování tragikomedie – Vraťme zpátky devadesátky!