Válkův Štětičkovec

Českou republiku obchází strašidlo. Nejedná se však o strašidlo komunismu (jaká to škoda!), ale strašák v podobě nedostatku léků. Krize zmítá krizi. Od doby nástupu trojzubcové vlády kombinovanou dozimetrickou koalicí je pořád něčeho nedostatek. Lidé stojí pověstné fronty. Tu na zubaře, tu na nedostatkový lék, nebo na Úřadech práce. To není obrázek konce reálného socialismu, ale realita dnešních dní. Nejhorší je situace na ministerstvu zdravotnictví, kterému šéfuje nelidský profesor z TOP 09 Vlastimil Válek. Ten svými výroky směrem k veřejnosti čím dál více připomíná profesora Nejedlého, přezdívaného rudý dědek.

Na konci roku 2022 nám nelidský ministr radil, abychom obvolali sto lékáren a určitě sehnali námi potřebný lék. Po novém roce svoji rétoriku posunul o něco výše, když začal tvrdit, že nás zachrání mimořádné dodávky léků ze zahraničí. Ministr se nestačil chválit, jak jeho „mančaft“ zajistil tisíce dodávek penicilinu. Základní antibiotikum bude, nebojte! Všeho bude dostatek! Problém nemáme jen my, ale celá Evropa. Proto byly mimořádné dodávky penicilinu dovezeny ze Slovenska. Naši bývalí bratři a sestry totiž mají svoji Slovakofarmu Hlohovec spadající pod Zentivu. Na rozdíl od nás.

Nelidské ministerstvo se svým nelidským ministrem, který je obchodním zástupcem asociální strany TOP 09, ale přišlo s bravurním řešením. Každý, kdo bude mít zájem, si může doma vypěstovat své vlastní základní antibiotiku. Do všech domácností v republice jistě brzy přijde podrobný návod, jak penicilin v domácích podmínkách získat. Konečně si budeme doma moci vypěstovat Štětičkovec! Například z plísňového sýra! Stát přeci nemůže výrobu základního antibiotika zajistit. Víte, kolik by to stálo? Musíme šetřit, když máme tak obrovské dluhy! Navíc jsme krátce po přelomu tisíciletí nechali zprivatizovat výzkumný ústav antibiotik. Inu i takhle lze provádět privatizaci.

Pětipsí dědek Válek ale našel viníka současné lékové krize. Je jím Čína, kde je soustředěna téměř všechna výroba. V zemi, kam jsme si nechali mnoho věcí přesunout kvůli nízkým nákladům. Ministrovi zřejmě nikdo nevysvětlil, jak funguje globální kapitalismus. A proto se rozhodl zřídit zvláštní pracovní skupinu při svém ministerstvu. Ta měla a zřejmě stále má zajistit dostatek (nebo spíš nedostatek) chybějících léčiv. Komise pro komise, skupina pro skupinu, aneb když nevíme co dělat s problémem, musíme se v komisi poradit. Výsledek? Od ničeho k ničemu a výsledek je absolutní nula. 

Ministr zdravotnictví se svými výroky k veřejnosti prohlašuje, že léky jsou. Realita je ale úplně jinde. Do Česka prý proudí penicilinová antibiotika, ale nikde nejsou k dostání. Záhada, které se říká „šmelina“. Některé léky si lékárny totiž samy „syslí“ a posléze prodávají do zahraničí. Ano, i to je realita dnešních dní a neoliberálního kapitalismu. Ministerstvo ale začalo myslet. Dle vyjádření náměstka resortu zdravotnictví Jakuba Dvořáčka si ministerstvo myslí, že od 1. května (symbolicky na Svátek práce) by měly být dodávky antibiotik stabilní. Asi všichni víme, co slovo myslet znamená v podání ministra, pětispsího dědka, Vlastimila Válka. Na konci minulého roku taky myslel a dopadlo to jako vždycky.