Stanjura horší, než Covid

Ministerstvo financí sdělilo stav rozpočtu ke konci roku 2022. Rozpočtově odpovědná vláda udělala nejhorší březnový schodek v historii České republiky. Může za to Stanjura, ostatní strany v Trojzubci, anebo piráti?

Nejvíce se v březnu utrácelo na transferech obcím a krajům. To je v pořádku, protože se jedná o prostředky na přenesenou působnost státní správy. Bez nich by územně samosprávné celky nemohly fungovat. Další v pořadí jsou sociální dávky. Ano, je tomu skutečně tak. Za měsíc březen více jak 12 miliard. Tato země nevzkvétá, ale jistě jsou v této položce zahrnuty i dávky pro ukrajinské uprchlíky a ne pouze pro české občany. Abychom však byli v obraze. Položkou jsou i transfery podnikatelům na pokrytí výdaji s vysokými cenami energií. Budiž, to bylo často i za pandemie. Teď je ale inflace horší než čínská chřipka.

37 miliard poslal stát školám a sociálním ústavům. Ministerstvo financí tvrdí, že se jedná o předčasné platby, a proto takto divoký nárůst schodku státního rozpočtu. Nevím, jak vy, ale já nejsem Zelenskyj, takže této vládě moc nevěřím. „Bere nás u huby“, ale sama si není ochotna platy snížit. Jistě, 282 nejvyšších politiků v celkovém objemu financí moc není, ale pokud k nim započteme náměstky, hejtmany, starosty, primátory a další vysoké úředníky, již to nějaký peníz určitě dá. Teď ale tvrdí, že za to může kancléř Mynář. Odchod Zemana prý kompenzuje nárůst politických platů. 

Za ten šílený schodek ale nemůže ani Zeman, ani Putin, ani komunisté, ani Babiš. Je to výsledek trojzubcové vlády kombinované dozimetrickou koalicí. My se máme prošetřit k prosperitě, která však skončí destrukcí,. Je to jejich cíl. Přece drahý stát se musí privatizovat: veškeré státní služby do rukou oligarchů. A pak zvednout daně. Rozpočtově odpovědná vláda soukromým zájmům. Ostatně o tom často i mluví – chceme co nejštíhlejší stát a ten si my všichni (kromě oligarchů provádějících daňovou optimalizaci) zaplatíme.

Když vláda není schopna zavést daňovou progresi, z církevních restitucí odstranit inflační doložku, řádně začít řešit energie a windafall tax, tak to bude pořád o tom klopýtání na Ukrajinu a spíš do Moskvy. Miliardáři se jen smějí, ukrajinští oligarchové se k nám sjíždějí a z našich daní dotujeme uprchlíky z Ukrajiny. To je smrtící koktejl pro celý náš stát. Vivat Rakušan! Vivat Fiala! Vivat Pekarová! Vivat Zetor Jurečka! Vivat Bartoš! Budoucnost je temná. Zkusme se tedy všichni ještě nadechnout. Ne proto, abychom se prošetřili k prosperitě, ale abychom přežili do dalších voleb a na Východ orientované neoliberální bestii ukázali, že stát lze řídit i jinak než ve velké privatizaci privatizovanou firmu. Chtějme skutečný stát se sociálními pilíři, pevnými a jasně zajištěnými veřejnými službami, které bude mít v rukou jeho lid.