Sledovačka

Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost opět zaperlil. Trvá na svém vyjádření, že technologie čínských firem Huawei a ZTE jsou bezpečnostním rizikem. Je tedy jasné, že pokud používáte nějaké zařízení těchto značek, tak jste asi sledováni. Z logiky výkladu plyne, že technologie jiných značek, jako amerických Apple nebo Microsoft, nebezpečné nejsou. Sice nás všichni sledují, ale nebezpečné nejsou, protože pochází z jiné země, než je Čína. Už jen čekám na to, kdy úřad řekne, že nebezpečná je taky čínská značka Xiaomi nebo Lenovo.
V dnešní době se ale všichni můžeme, bez ohledu na vyjádření úřadu, svobodně rozhodnout, kdo nás bude sledovat. Můžeme si přeci kupříkladu pořídit telefon značky Samsung a nechat se sledovat Jižní Koreou. Svobodně si můžeme koupit i přístroj od USA a nechat se sledovat jejich bezpečnostní agenturou, která má oči a uši všude. Obchodní válka se rozjela na plné obrátky a očerňování té nebo oné firmy je strategií této války. Když chci někoho poškodit, tak jej pomluvím a očerním. Je ale pravdou, že jakákoliv privátní firma, ať domácí nebo zahraniční, je bezpečnostním rizikem pro stát. Z toho plyne, že kauza kolem Huawei je primárně politický problém o naší inklinaci k tomu nebo onomu státu. Pokud tedy v USA Donald Trump prohlásí, že je něco špatně, tak my vše vzorně „papouškujeme“ a mnohdy ještě přitvrdíme. Čína je tedy nepřítel, a jelikož Čína prý ohrožuje všechny, tak jsme v tom až po uši. Včetně toho, že má zálusk nás sledovat. Prý se musíme preventivně bát.
To ale není zdaleka všechno. Jak jsme všude sledováni kamerami, internetem, GPS atd., tak nastává problém. Současná společnost (globálně) je totiž kontrolovanou společností. Dokonce i nápad Pirátů, že se musí kontrolovat to, jaké součástky se dávají do mobilů, je naprosto mimo. Hlavně nevím, jak by to chtěli dělat. Stát u výrobní linky? To, že je to ale nápad Pirátů, kteří se honosí odborníky na informační technologie, včetně právníků, mě znepokojuje. Buď jsou naivní, nebo hloupí, nebo obojí, nebo i něco jiného, o čem nevím. Na závěr to shrnu asi celé následovně: sami si určete, jakou značku budete preferovat a kým se necháte sledovat, protože vás stejně všichni sledují. Jen potom do vašeho přístroje nestahujte americké aplikace z Google play za použití českého internetu, aby v tom nebyl zmatek. Poté by nakonec úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost totiž musel prohlásit, že bezpečnostním rizikem je úplně všechno a vy jako koncový uživatel jste v nebezpečí, protože vás všichni sledují od „slunka do mrku“.