Říkávalo se, že…?

Americký novinář a spisovatel Mark Twain, kdysi řekl jednu obecnou pravdu: „Bůh stvořil válku, aby se Američané naučili zeměpis“. Jedná se o velice pravdivý citát, který spatřil světlo světa ještě v době před první světovou válkou. Po té druhé, se citát stal všeobecnou pravdou. Není tedy na čase citát změnit? Například, je nutné, aby se Američané vzdělávali v zeměpise, aby věděli, kde který stát leží? Případně: Bůh nestvořil válku, ale mír. Lidé se přeci mají mít rádi a rozvíjet, chránit svoje lidství a planetu zemi. Války přece do normálního světa nepatří!

Za terezínskou tragédii, respektive Terezín, kde za druhé světové války zemřelo mnoho lidí, mohli nejdříve Němci. Po určité době za ni nemohli všichni Němci, ale jen nacisté. Dnes už za ni mohou naši předkové. Jak nám v roce 2023 sdělil zbrojařský prezident Petr Pavel. Vyrovnání se s minulostí po česku ve jménu Pravdy a Lásky? Je to podobné jako když někdo řekne, že za druhou světovou válku vlastně nemohlo Německo.

Stejně tak nás nejdříve od nacismu osvobodili Sověti (Rudá armáda). Posléze nás neosvobodili jen Sověti, ale i Američané. Dnes už nás osvobodili jen Američané, v lepším případě Spojenci a Sověti nás vlastně přijeli jen okupovat. Bez Ukrajinců samozřejmě. Ti zde nikdy nebyli. Nebo vlastně ano? Jistě, že ano. Jak v roce 1945, stejně i 1968. Minulost prostě změnit nejde.

Ukrajina byla ještě do nedávna nejvíce zkorumpovanou zemí v Evropě se sklony k neonacismu ve státních strukturách. Obdivem k Banderovi a jeho uctíváním i stavěním soch. Dnes nám ale vláda P. Fialy (přezdívaného Fialenko) tvrdí, že se jedná o skvělou demokratickou zemi bez korupce, která se hrdinně postavila proti mongoloidním hordám útočících z východu. Slovník vytržený jako z nejtemnějších dějin lidstva – nacistické propagandy. Tohle nikomu nepřijde divné, že se vracíme někam, kde nemáme být?

Babiš nás prý s komunisty strašně zadlužoval. Jenže statistiky říkají úplně něco jiného. Za pandemie COVID -19 nebylo vyhnutí. Státní dluh do nástupu pandemie nerostl, tak jako dnes. Dnešní 5D vláda nás tedy zadlužuje ještě více, než Babiš. A co teprve srovnání s dobou před rokem 1989? Nízký vnitřní státní dluh, hlavně vnější pohledávky. Poté ale divoká privatizace, rozkrádání. Na životní úroveň roku 1989 jsme se vrátili až po roce 2000. Pravicové vlády tedy zemi zadlužují více, jak ty levicové. I když pravice samozřejmě tvrdí opak.

Prezident Pravdy a Lásky, rozvědčík Pávek, tedy prezident Petr Pavel neměl před volbami nic společného s režimem před rokem 1989. Pouze chodil do vojenské školy a byl předsedou ZO KSČ. V jeho životopise před volbami byly mnohé pravdy zamčeny. Záměrně, protože přeci chtěl navrátit Česku řád a klid. Tak jako jiní generálové v prezidentských pozicích.

Jediné jistoty, které dnes máme, jsou dvě: smrt a budoucnost. To, že všichni jednou zemřeme, je 100% jistota, na kterou si můžete vsadit. Otázkou je kdy k tomu dojde. V globalizované společnosti se riziko vyskytuje na každém kroku. Jenže jak je to s budoucností? Je stejně jistá jako smrt? Můžeme tvrdit, že ano. Budoucnost totiž vždy nějaká nastane. Minulost již nikoliv. Tedy do chvíle, než vynalezneme stroj času (mimo hodinek). Minulost už nezměníme, ale změnit můžeme budoucnost. Minulost se nicméně pořád upravuje, vypráví se podle toho, jak daná skutečnost té či oné straně vyhovuje. Vlastně denně jsme svědky různých úprav minulosti. V informační společnosti již dějiny včerejška můžeme upravit tak, jak potřebujeme. Jenže dokážeme stejně dobře měnit i budoucnost?

Říkávalo se, že dějiny píší vítězové. Tak tomu bylo v minulosti docela často. Jenže, kdo je dnes vítězem a kdo poraženým? Ať se v budoucnosti stane cokoliv, tak konečným vítězem bude nakonec příroda. Ta je totiž mocná čarodějka, proti které je dnešní lidstvo naprosto nicotné. Dějiny tedy nakonec bude psát planeta Země, stejně jako je psala od svého vzniku dodnes.