Pusťte nás na to, aneb jak Ivan Bartoš digitalizoval stavební řízení

Když se řekne Ivan Bartoš, mnozí si představí dynamického ministra, který má na hlavě dredy, ale v srdci digitalizaci. Digitalizace stavebního řízení byla jeho zlatým grál, projekt, na který jsme všichni čekali. Už jsme viděli, jak naše domy porostou během několika kliknutí myší a stavební povolení nám přistane v mailu dřív, než si stihneme uvařit kávu. Realita? Možná někdo nekrade, ale někteří prostě digitalizují.

Pod heslem „Pusťte nás na ně“ se Piráti a jejich přátelé z ministerstva pustili do boje s byrokracií, která měla být jednou provždy vymazána z našich životů. A co se stalo? Zmizela, ale jen proto, aby ji nahradila byrokracie nová, o poznání modernější, protože teď je vše elektronické! A že to je pokrok! Místo toho, abyste si museli vyběhávat povolení osobně, teď je můžete neúspěšně hledat v nepřehledném digitálním systému. Vítejte ve 21. století, kde se papírování přesunulo na monitory, a čekací lhůty se transformovaly, do nekonečných loading barů.

Ivan Bartoš si to všechno představoval trochu jinak. „Digitalizace přinese zrychlení procesů a snížení administrativní zátěže,“ tvrdil odhodlaně. Pravda, procesy se možná opravdu zrychlily – například když zjistíte, že vám váš projekt neprošel jen proto, že systém omylem vygeneroval povolení pro chov pštrosů místo stavebního povolení na garáž. Ale jak říká ministr, **"všichni nekradou, někteří jen digitalizují."** A kdo by si v takové situaci nepřál, aby se zase kradlo? To totiž aspoň trochu fungovalo.

Ještě pamatujete ty staré dobré časy, kdy se stavební povolení dalo občas "vyběhat" rychleji po dobré kávě s úředníkem? Teď se vyřizuje poctivě – online. Bohužel, většina lidí, kteří chtěli jen opravit střechu nebo postavit pergolu, se teď učí ovládat složité IT systémy, které jim, s trochou štěstí, povolí opravit plot za dva roky.

Ale abychom byli spravedliví, Bartoš nám sliboval digitalizaci, nikoli funkčnost. Takže tady to máme. Digitalizováno je, ale zda to skutečně funguje, je vedlejší otázka. Koneckonců, jak ministr sám podotkl: "Nejde o to, jestli to bude jednoduché, jde o to, že to bude digitální."

Ať žije digitalizace!