Pseudověda v EMA

Zkratka EMA v názvu článku značí evropskou agenturu, která schvaluje pro použití léčivé přípravky na trh v Evropské unii. Jejímu schválení podléhají i různé vakcíny, kterými se má očkovat proti novému koronaviru; jejímu schválení podléhají léčivé přípravky proti nemoci COVID – 19. Díky této agentuře můžeme být v klidu u mnohých přípravků, protože se její rozhodovací orgány řídí koncepcí předběžné opatrnosti, než něco schválí k použití na evropském trhu. To je naprosto v pořádku, ale v případě vakcín proti koronaviru tato agentura reálně selhává a mnohdy se plete do politiky, když vyzývá členské státy EU, aby například nepoužívaly vakcínu z Ruska nebo Číny, protože ji agentura nechce schválit. Logika věci praví, že pokud by EMA nebyla v zajetí západních farmaceutických firem, tak by i sama od sebe prověřovala jiné vakcíny, než jsou ty ze „Západu“. Bohužel se tomu tak ale neděje a agentura vždy čeká na společnosti, než se přihlásí, že mají zájem o registraci vakcíny nebo léku. Navíc nám do všeho vstupují různé ideologické dezinformace, které říkají, že vakcína z Ruska a Číny je nějakým způsobem závadná. Zajímavé je, že si vakcínu Sputnik V objednalo již 40 zemí, například Mexiko a Argentina a samozřejmě se používá v Rusku. V poslední době se navíc objevila podivná analýza léku Ivermektin, který má pomáhat pacientům s COVID – 19. Záhy bylo zjištěno, že onu studii bohatě platily firmy, které vyrábějí a vyvíjejí vakcíny proti koronaviru. Nastal tedy souboj farmaceutických firem na poli lidského zdraví o to, co bude účinnější a lepší v boji proti pandemii. Zda vakcína nebo lék. Osobně tvrdím, že musíme mít obojí.

Na tomto příkladu můžeme vidět, že kromě klasické vědy existuje ještě tzv. pseudo-věda, která je většinou financována korporacemi, které buď něco popírají, nebo vyrábějí něco jiného a snaží se svým pojetím pravdy (dezinformací) poškodit konkurenta. Je to klasický jev kapitalismu. Zde můžeme pozorovat, jak se rozhořel boj mezi farmaceutickými společnostmi o to, kdo bude mít větší zisk z vakcíny nebo objevu léku, který bude zamezovat vzniku nemoci COVID - 19. Na jedné straně pověstné barikády budou farmaceutické korporace, které chtějí vyvinout účinnou vakcínu, a na straně druhé ty, které chtějí vyvinout lék (nebo byl v minulosti vyvinut, aniž by se o tom vědělo). Pěšáky v takto vedené nemorální bitvě budou obyčejní lidé, kteří čekají na vakcínu nebo lék. V této roztržce, která se schovává za (rádoby) vědecké výzkumy nebo odborníky (placené korporátem), nejdou vítězem nemocní a další občané, kteří se mohou nakazit, protože to zcela jistě může způsobit pozdržení vývoje vakcín nové generace nebo léku. V kapitalismu je ale na prvním místě zisk a nikoli zdraví občanů. Místo toho, aby všechny farmaceutické firmy spojily své síly a zachraňovaly zdraví a životy, vedou tvrdý konkurenční boj mezi sebou, především západní firmy proti ostatním. V tomto případě je konkurence likvidační zejména pro lidi. Korporace to povětšinou nějak přežijí, ale oběťmi budou zase obyčejní lidé.

Na závěr si musíme říci ještě jednu skutečnost: farmaceutickým společnostem mnohdy nejde o to, aby se úplně vymýtila ta či ona nemoc, protože proti čemu by poté vyvíjely léky, vakcíny? Zdravý člověk je tomuto nemorálnímu byznysu k ničemu. Ale i když se mu budete snažit vyhýbat, tak vás dříve nebo později lapí vitaminový byznys ohledně zvýšení imunity (a můžeme si o doplňcích stravy myslet své). I právě proto farmacie tolik netlačí na prevenci, byť ji okrajově zmiňuje. Pseudo-věda, která popírá reálnou vědu, je velice nebezpečným nástrojem kapitalistické konkurence, protože popírá základní objevy, zlehčuje a popírá zkušenosti, která získala konkurence, státy i jednotlivci.