Privatizace pravdy

Pětipsí vláda před koncem roku 2022 oznámila, že v nadcházejícím roce 2023 započne bojovat s dezinformacemi. A bude se jednat o tvrdý boj. Možná dokonce přímo válku s tím, co bude pravda a co lež. Inspirace se hledá v době první republiky. V té době totiž existovaly dvě věci, které určovaly pravdu. Respektive věci, které eliminovaly jiný názor, než chtěla vládnoucí garnitura. Jednalo se o cenzuru a tiskové orgány vlády. Současná vláda chce zavést podobnou věc. Je to patrné z pracovního návrhu zákona o boji proti dezinformacím. Tím, kdo bude určovat co je a co není pravda, bude ministerstvo vnitra. V novém pojetí ministerstvo pravdy a lásky.

Co vláda dále zamýšlí? Počítá s tím, že bude trestat šiřitele dezinformací. Rozumějme jiného názoru, než bude ten správný a pravdivý. Budou hrozit velké tresty, od pokut, až po žalář. Dopředu tedy budou lidé s jiným názorem zastrašováni. Cenzura první republiky je postavena na vyšší úroveň. Jestliže tenkrát vám bylo znemožněno v těch či oněch médiích publikovat jiný názor – v novinách bylo bílé místo, dnes vás rovnou zablokujeme. Neumožníme šíření jiného názoru. Naproti tomu bude vláda dotovat miliony některá média, která budou šířit jejich pravdu. Nastává privatizace pravdy. Pravdou bude takové tvrzení, které bude nejvíce křičeno těmi médii, které budou nejvíce dotovány. Čím bohatší médium, tím větší pravda.

V tom případě se musíme zamyslet nad úlohou veřejnoprávních médií České televize a Českého rozhlasu. Lidé si na provoz těchto médií platí koncesionářskými poplatky. Očekává se tedy, že tato média budou objektivní, že budou zastoupeny různé úhly pohledu na danou věc. K tomu bohužel nedochází a čím dál více lidí je na fungování veřejnoprávních médií naštváno. Budou tato média rovněž dotována, aby šířila správnou pravdu? Česká televize i rozhlas nejsou nástrojem vládnoucí garnitury k šíření jejich politiky. Je to médium placené koncesionáři, kteří očekávají objektivitu. Pokud tomu tak není, lidé by nemuseli poplatky platit.

Jestliže někdo bude šířit nepravdu, dezinformaci a jiný názor, bude potrestán. Weby, které takto budou činiti, postihne tvrdý osud. Budou zablokovány. Jenže, co když budou hostovat ze zahraničí? Požádá orgán pravdy a lásky o zablokování zahraničních webů? Bude to určovat i Velký bratr, Facebook či Twitter? A co když se budou dezinformace šířit po sociálních sítích? Kdo bude potrestán? Provozovatel, že to toleruje nebo jen autor? Pětipsí vláda se snaží o nový konstrukt reality, který oni považují za jedinou pravdu. Slouží totiž pro obhájení jejich kroků v současnosti a bojí se jiného názoru, který by jejich konstrukt mohl narušit. Proto se snaží bojovat s dezinformacemi a používá nástroje první republiky.