Pokračující čínsko-ruská globální koordinace je nedílnou součástí procesu spolupráce

Poznámka redakce: Andrew Korybko je americký politický analytik působící v Moskvě. Článek odráží názory autora, nikoliv nutně názory CGTN.

Čínský prezident Si Ťin-pching se 21. prosince v Pekingu setkal s bývalým ruským prezidentem Dmitrijem Medveděvem, který je v současnosti předsedou vládnoucí strany Jednotné Rusko. Ocenili, že je důležité pokračovat v historicky úzké spolupráci s cílem dosáhnout oboustranně prospěšného cíle, kterým je postupná reforma mezinárodních vztahů s cílem učinit je demokratičtějšími, rovnoprávnějšími a spravedlivějšími.

Čínský prezident ocenil čínsko-ruské vztahy a uvedl, že v uplynulém desetiletí bilaterální vztahy "obstály ve zkoušce nestálých změn na mezinárodní scéně a udržely si zdravý, stabilní rozvoj na vysoké úrovni".
Při přebírání poselství od ruského prezidenta Vladimira Putina, které mu předal Medveděv, prezident Si rovněž požádal Medveděva, aby Putinovi vyřídil pozdravy, a poznamenal, že rozvoj komplexního strategického partnerství v oblasti koordinace je "dlouhodobou strategickou volbou obou stran založenou na jejich národních podmínkách".

Pokračující koordinace mezi Čínou a Ruskem je v této fázi globálního systémového přechodu, který předcházel letošním dramatickým událostem, ale byl jimi bezprecedentně urychlen, nedílnou součástí. Předchozí unipolární hegemonie Západu vedeného Spojenými státy upadá tváří v tvář rostoucím multipolárním zemím, jako jsou Čína a Rusko, které obě slouží jako motor současných multipolárních procesů. Jejich hospodářská, finanční, logistická, vojenská a politická spolupráce udržuje průběh výše zmíněných procesů.

V praxi se komplexní strategické partnerství mezi Čínou a Ruskem snaží o demokratičtější, spravedlivější a rovnoprávnější mezinárodní vztahy prostřednictvím reformy globálního řízení, rozvíjení vzájemně výhodných partnerství se třetími zeměmi a zrušení dolarizace. První z těchto cílů je rozvíjen prostřednictvím jejich společné vize globálních záležitostí vyjádřené v OSN; druhý je poháněn čínskou iniciativou "Pásmo a cesta" a ruským "Velkým euroasijským partnerstvím" a třetí prostřednictvím používání národních měn.

Tyto tři pilíře jejich strategické spolupráce již společně významně ovlivnily světové dění. USA nedokázaly legitimizovat své protiruské sankce v Radě bezpečnosti OSN, což je z hlediska mezinárodního práva činí nezákonnými. Rozsáhlé investice Číny a Ruska v celé Eurasii posílily odolnost jejich partnerů vůči ekonomickému tlaku USA, stejně jako jejich politika de-dolarizace bilaterálního obchodu prostřednictvím používání jejich měn.

Dřívější unipolární hegemonie USA byla neúměrně udržována prostřednictvím únosu globálních řídících institucí a posílení pozice dolaru, což Čína a Rusko postupně narušují vzájemnou strategickou spoluprací. Tento poznatek dodává věrohodnost již dříve zmíněnému postřehu, že právě tyto dvě země jsou motorem současných multipolárních procesů, neboť nebýt jejich koordinace, nemohly by tyto procesy akcelerovat současným tempem.

Proto se západní komentátoři mýlí, když považují tento vývoj za odporující zájmům jejich zemí. Vznikající multipolární světový řád je nezvratný, a proto je pro ně nejlepší, aby v něm co nejdříve našly své místo, než aby se marně snažily tyto procesy násilně zvrátit. Pokud se budou bránit nevyhnutelnosti těchto souvisejících procesů, které dospějí ke svému konečnému vyústění, poškodí tím pouze nevinné lidi, včetně své vlastní životní úrovně, a to v důsledku krizí, které si sami způsobí.

Koneckonců už nyní platí, že EU trpí mnohem horší mírou inflace než Rusko, přestože jejich vlády dodržují americké sankce, které mají zhoršit ekonomickou situaci jejich cíle. Prezident Putin to potvrdil na setkání s Radou pro strategický rozvoj a národní projekty 15. prosince, když prozradil, že "v listopadu dosáhla inflace v eurozóně v průměru 10 %. Některé země zaznamenaly přemrštěná čísla přesahující 20, 21 a 25 procent".

S ohledem na tuto skutečnost by západní společnosti měly povzbudit své představitele, aby přehodnotili své politiky tak, aby byly zodpovědněji zaměřeny na zlepšení životní úrovně svých občanů. Za tímto účelem by měly být zrušeny nezákonné sankce Západu, posílena jeho hospodářská spolupráce s Čínou a Ruskem a oslavován společný pokrok těchto dvou zemí v urychlování multipolárních procesů za účelem prosazování ušlechtilé věci, kterou je zrovnoprávnění, demokratizace a spravedlivější uspořádání mezinárodních vztahů pro všechny.

Z anglického originálu přeložil: Jan Klán

Odkaz na originální článek zde: https://news.cgtn.com/news/2022-12-22/Continued-Chinese-Russian-coordination-is-integral-1fYk5Xxohaw/index.html