Planetární magor: nová kapitola

Na začátku roku 2020 USA eskalují napětí na Blízkém východě a to v oblasti Irák, Írán. Poslední dobou je hlavně Írán trnem v oku USA a neustále vůči němu řinčí zbraněmi. Jestliže prvním planetárním magorem byl George W. Bush, jak jej příhodně nazval Miroslav Grebeníček, tak novým podobným planetárním magorem je Donald Trump. Pokud G. W. Bush vedl různé ilegální války v Afghánistánu a Iráku v rámci slavného boje proti terorismu a ochraně demokracie, tak Donald Trump tuto věc ještě zdokonalil a to hlavně různými útoky na sociálních sítích. Tentokrát pořádá různé atentáty a preventivní údery, které mají za cíl odstranit ty, kteří jsou prý nebezpečím pro západní svět (rozumějme USA, které chtějí v dané oblasti prosazovat své zájmy). K jednomu takovému bezprecedentnímu atentátu došlo 3. 1. 2020, kdy USA podnikly atentát na íránského generála Kaséma Solejmáního. Tohle je pravděpodobně jiskra, která nyní zažehne válečný požár.
O co tady jde? Předně o lobby a to vojenskou lobby, která v USA hraje prim. Ostatně to není nic nového. Z historie víme, že v dobách po druhé světové válce byly do různých pozic zbrojního průmyslu (korporací) v západních zemích, hlavně v USA, dosazováni loajální generálové, kteří si chtěli všude možně vyzkoušet nové zbraně a taktiku. Tohle již vysledoval sociolog Ch. W. Mills v 50. a 60. letech minulého století a do dnešní doby se na tom nic nezměnilo. Jen se pro obhájení různého vojenského tažení využívá nových metod: jednak boj proti údajným teroristům a poté, že preventivní údery pomohou ochránit demokracii. Dříve se pro obhájení různé agrese používalo, že je nutné zadržet komunismus. Na základě tohoto tvrzení totiž USA zahájily válku ve Vietnamu. Každopádně vojenská lobby opět potřebuje vyprázdnit sklady plné munice a na bombách vyvážet svoji pověstnou demokracii pro každého. Souběžně s tím USA potřebují vyzkoušet nějaké nové tajné zbraně. Ano, i to je kapitalistický systém v USA. Vyvážet demokracii na zbraních, hlídat si zásoby ropy a k tomu všemu vést ilegální války. Česká republika se nikdy nesmí postavit na stranu USA, pokud třeba zaútočí na Írán a to i tehdy, že se jedná o naše (ne)slavné spojence z NATO. Již od doby "studené války" vedly USA politiku zadržování komunismu. Dnes je situace jiná. USA vedou politiku rozšiřování jejich demokracie (rozuměj destabilizace a chaosu) pomocí zbraní a pod rouškou ochrany lidských práv a svobod. Pokud díky tomu dojde k rozpoutání velkého konfliktu, tak musí být váleční agresoři postaveni před soud a to včetně amerického prezidenta, který by jakýkoliv útok nařídil.
Atentát na Kaséma Solejmáního byl Trumpovým neuváženým krokem, který eskaloval konflikt nejen v Iráku, ale i obecněji na Blízkém východě. Irán hned ohlásil, že je to akt agrese a porušení mezinárodního práva a že přijde odvetná reakce. (nemůžeme se této reakci divit, protože by to naznačovalo, že si USA mohou ve světě dělat, co se jim zamane v rámci pravomocí globálního četníka, jehož pravidla si samy určily). Americká vláda proto raději sama hned nařídila, aby se občané USA stáhli z Iráku. Jinými slovy se jedná o řízenou prohru. Tím, že tam teď USA pošlou o trochu víc vojáků, nic na celé situace nezmění. Měly jich tam už daleko víc a jen zhoršili situaci.
Obecněji můžeme říci, že celá účast USA je v dané lokalitě prohrou. V roce 2003 USA zahájily ilegální válku proti Iráku a výsledkem je: nejméně půl miliónu mrtvých, včetně žen a dětí, devastace a destabilizace země, vznik represivního Islámského státu na části území Iráku a Sýrie, mučení na Quantanámu atd. Dodnes nejsou trestně stíhání viníci těchto válečných zločinů ... Válka v Iráku je jakousi "vietmanskou válkou" naší generace, kterou se USA zdistreditovaly.