Piráti – lepší opice než opozice?

Pirátská strana, ta kdysi nadějná parta bojující za transparentnost, rovnost a konec korupce, konečně nalezla své místo. Po dlouhých třech letech hibernace ve vládě Petra Fialy, kde se přeměnili z divokých kritiků na poslušné přikyvovače, přišel moment pravdy – vyhazov jejich kapitána Ivana Bartoše z postu ministra pro místní rozvoj a šéfa digitalizace. A co teď? Teď jsou, dle vlastních slov, „lepší opozicí“ mimo vládu. Směle se tedy pasují do role strážců morálky a čistoty politiky. Jen škoda, že jim tři roky nevadilo, že se vládní korupce rozpínala stejně rychle jako internetové připojení v dobách pirátské slávy.

Kauzy jako Dozimetr z Rakušanova hnutí STAN a Stoka od samotné líhně ODS Petra Fialy nikomu z Pirátů nevadily. Hlavně, když byla koryta! Kdo by se obtěžoval zvednout hlas, když máme vládní křesla a vliv? Ale teď, když už to vypadá, že je třeba vyklidit stoly, najednou jsou tady ti praví strážci demokracie. Opozice? Ano, říkají Piráti pyšně a bez rozpaků. Jenže po tolika letech tolerování všeho, co slíbili, že budou ničit, už spíš připomínají partu opic házících banány, než dravé piráty toužící po spravedlnosti.

Pirát v kleci vládní loajality

Když se podíváme na roky pirátského vládnutí, vidíme stranu, která začala bojovat proti „starým pořádkům“. Místo toho se v tichosti přizpůsobili a naučili perfektně plavat v politických vodách. S každým novým skandálem, ať už to byla kauza Dozimetr nebo Stoka, jsme očekávali, že Piráti vytáhnou kotvu a udělají vlny. Místo toho se ozvalo jen jemné "plop", když pustili kotvu na dno a zůstali sedět.

A teď, když je po všem a kapitán byl sesazen, se ze ztichlých členů vlády stávají "lepší opozičníci". Ale je to opravdu opozice, když tři roky mlčeli? Místo hrdých pirátů teď vypadají spíš jako opice, které konečně pochopily, že banány nejsou všechno. Možná, že by pro Pirátskou stranu nebylo od věci přeorientovat své logo. Zatímco pirátská vlajka vlála kdysi vysoko, nyní by ji snad měla vystřídat nějaká zábavná variace – třeba opice s banánem místo šavle?

Co nás čeká dál?

Pokud Piráti chtějí být opravdu lepší opozicí, mají před sebou hodně práce. Zapomíná se totiž, že pro opozici je klíčová důslednost. Nelze tři roky spokojeně sedět u vládního stolu, mlčet k evidentnímu problému a najednou se pasovat do role zachránců. Pokud to ovšem nebereme jako pokus o novou formu opozičního cirkusu, kde hlavní atrakcí je blesková přeměna politické morálky, která by klidně mohla být vystavena vedle kauz Dozimetr nebo Stoka.

Takže až příště uvidíte Piráty, jak hlasitě křičí proti korupci a vládním pochybením, možná se zamyslete: jsou to opravdu lepší opozičníci? Nebo jsou jen opice, které si teď musí hrát na něco, co jim už nikdo nevěří?